Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΜΕ: Πρόταση για ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι εκπαιδευτικοί


Πρόταση για ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι εκπαιδευτικοί, κατέθεσε η ομοσπονδία των καθηγητών ζητώντας, μεταξύ άλλων, περισσότερες δόσεις και μείωση των επιτοκίων. Με επιστολή που έστειλε η ΟΛΜΕ προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, την υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, τη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επισημαίνουν την εξοντωτική υπερχρέωση που βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά και προτείνουν:
Για κάθε οικογενειακό εισόδημα (αθροιστικά εάν είναι οικογενειακό), που προέρχεται αποδεικτικά από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), από μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως, άσκησης «δημοσιονομικών» περιοριστικών πολιτικών, επιβολής χαρατσιών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας, μονομερούς νομοθετικής ή εργοδοτικής πρωτοβουλίας (μείωση ημερών εργασίας) να γίνει απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, σε ετήσια ή μηνιαία βάση, αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους.
Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας προσθέτει πως σε καμιά περίπτωση η μηνιαία καταβολή δόσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (που είναι κρατικοί φορείς) και οι κρατήσεις των δόσεων γίνονται από τον μισθό, είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν ρυθμίσεις τόσο για την αύξηση των δόσεων όσο και τη μείωση των επιτοκίων.