Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τελικά βρέθηκε λύση για τη μεταφορά των μαθητών

Παρατείνονται οι συμβάσεις μέχρι 30 Ιουνίου 2013
Σύσκεψη χθες Στυλιανίδη με τους Περιφερειάρχες

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και τελικά το θέμα μεταφοράς των 200.000 μαθητών σε όλη την χώρα βρίσκει τη λύση του, με την παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων έως τις 30 Ιουνίου 2013.
Παράλληλα, με την κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17%, μετά από συνεννόηση με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς των μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, θα υπάρξει αναγνώριση των οφειλομένων χρημάτων από το παρελθόν προς τους μεταφορείς ως οφειλές του κράτους, άμεση καταβολή, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου, καθώς και προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.
Με τους Περιφερειάρχες
Ας σημειωθεί ότι στην χθεσινή σύσκεψη που είχαν οι 13 Περιφερειάρχες με τον υπουργό έθεσαν  τις προϋποθέσεις, ώστε να αναλάβουν εκ νέου την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών για την σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το Κράτος απέναντι στις Περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο.
Πρόβλημα οι περικοπές
Παράλληλα, οι Περιφερειάρχες έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση το τεράστιο πρόβλημα των περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τις Περιφέρειες που ξεπερνά σε ορισμένες ακόμη και το 68% σε σχέση με το 2011.
Συγκεκριμένα οι 13 Περιφέρειες το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν λάβει 59.012.692 ευρώ ενώ το 2011 έλαβαν 337.291.859 ευρώ και το 2010 343.589.516 ευρώ.
Επισημάνθηκε προς την ηγεσία του Υπουργείου ότι ενώ είναι αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας εντούτοις οι μεγάλες περικοπές των ΚΑΠ θα οδηγήσουν τις Περιφέρειες σε ουσιαστική πτώχευση, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά σε εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων τους προς τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι και να αποφευχθούν τα χειρότερα σε ένα νέο θεσμό που όπως είπε η Κυβέρνηση τον πιστεύει και τον στηρίζει.