Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ερώτηση για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του Νομού Ιωαννίνων, κ. Θανάσης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Υποδομών, με αντικείμενο την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στα πρατήρια καυσίμων και αξιοποίησή τους υπέρ των καταναλωτών.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ήδη προωθείται προς υπογραφή και δημοσίευση, ορίζονται οι προδιαγραφές των συστημάτων παρακολούθησης στα πρατήρια καυσίμων, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Με την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης εισροών/εκροών, όπως προκύπτει από τις προδιαγραφές τους, παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μέτρησης των πωλούμενων ποσοτήτων καυσίμων στους καταναλωτές, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αυτά πωλούνται στους βενζινοπώλες, ώστε να εξαλειφθεί οριστικά το φαινόμενο των «ελλειμματικών» παραδόσεων καυσίμων και να προκύψει οικονομικό όφελος για το καταναλωτικό κοινό. Εκ των προδιαγραφών του συστήματος προκύπτει, ότι ναι μεν θα υπάρχει η τεχνική δυνατότητα καταγραφής των πωλούμενων ποσοτήτων με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC, όμως αφήνεται ασαφές αν, βάσει αυτής της καταγραφής, το σύστημα θα διορθώνει κατά την πώληση των καυσίμων τις ποσότητες με αναγωγή στους 15ο C.Η επικρατέστερη ερμηνεία είναι ότι τέτοια διόρθωση δεν προβλέπεται και οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να παραλαμβάνουν τα καύσιμα στην τυχαία κάθε φορά θερμοκρασία τους, υφιστάμενοι σοβαρές απώλειες λόγω των διαστολών.

Άλλωστε, δεν έχει ληφθεί πρόνοια σχετικής προσαρμογής της Αγορανομικής Νομοθεσίας, ώστε να ορισθεί ότι οι παραδόσεις καυσίμων στους καταναλωτές θα γίνονται με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC.Ένα επιπλέον ζήτημα είναι η εγκατάσταση των συστημάτων στα περίπου 8.000 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια και θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος. Υπολογίζεται ότι μόνο για την εγκατάσταση (χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται το κόστος συντήρησης) οι πρατηριούχοι θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με 15.000-20.000 ευρώ, αν πρόκειται για μικρά πρατήρια και με πολύ υψηλότερο κόστος, εάν πρόκειται για μεγαλύτερα.Αυτό το κόστος, ενώ αρχικά είχε δημιουργηθεί η προσδοκία ότι θα καλυπτόταν, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του, με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, τελικά δεν θα καταστεί δυνατό να καλυφθεί με τον τρόπο αυτό και θα επιβαρύνει τους βενζινοπώλες, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης.Εκφράζονται λοιπόν φόβοι, ότι η μεγάλη επιβάρυνση των πρατηρίων από το κόστος εγκατάστασης των συστημάτων θα οδηγήσει τελικά σε εξασθένηση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και υψηλότερες τιμές, καθώς η οικονομική αδυναμία πολλών πρατηριούχων θα τους υποχρεώσει να εγκαταστήσουν τα συστήματα με χρηματοδότηση από εταιρείες εμπορίας, με τη σύναψη πολυετών συμβάσεων αποκλειστικής συνεργασίας, οι οποίες, όπως έχει διαπιστωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς.
Καταλήγοντας στην Ερώτησή του, ο κ. Οικονόμου ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς κατά πόσο προτίθενται να προχωρήσουν σε αλλαγή της Αγορανομικής Νομοθεσίας, εάν θα συνεχίσουν οι καταναλωτές να αγοράζουν καύσιμα χωρίς αναγωγή στη θερμοκρασία των 15οC και μετά την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης εισροών/εκροών στα πρατήρια, καθώς και κατά πόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης του κόστους με συνδρομή του Δημοσίου (π.χ. χορήγηση χαμηλότοκων τραπεζικών δανείων με εγγύηση από το ΕΤΕΑΝ) ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των βενζινοπωλών.