Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΙΓΜΕ: Η καταγραφή των ζημιών από τις βροχοπτώσεις στο Δήμο Πωγωνίου


Το ΙΓΜΕ κατέγραψε τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος στο Νομό Ιωαννίνων. Δίνει αναλυτικά στοιχεία σε έγγραφό του που απευθύνεται στις υπηρεσίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων:
Η ομάδας παρέμβασης του ΙΓΜΕ σε περιοχές εκδήλωσης καταστροφικών φαινομένων που συνδέονται με γεωλογικά αίτια, και στο πλαίσιο συμβάσεων μεταξύ του ΙΓΜΕ και της Ν. Α. Ιωαννίνων, αμέσως μετά την εκδήλωση εντόνων βροχοπτώσεων στη ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων (27/11/10) που προκάλεσαν αστοχίες σε οικιστικές περιοχές και στο οδικό δίκτυο καθώς και πλημμυρικά φαινόμενα, μετέβη σε αυτόν. Σκοπός της μετάβασης ήταν η δια-πίστωση της επικινδυνότητας των φαινομένων σε σχέση με τη βιωσιμότητα κατοικημένων περιοχών και η κατάθεση άμεσων μέτρων προστασίας, η επίλυση προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και η εξεύρεση μέτρων ανακούφισης από τις πλημμύρες.
Στη ομάδα αυτή, συμμετείχαν οι κ.κ. Π. Πάσχος, Β. Νικολάου, Λ. Πυργιώτης, Δ. Κανάρης, Δ. Παπανίκος και Ν. Νικολάου. Σημειώνεται ότι μελή αυτής ακόμα και σήμερα (8/12/10) εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προγραμματίζεται και η μετάβαση του Γεωλόγου κ. Μ. Μπέλλα για εξέταση αστοχιών στο οδικό δίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα επί τόπου εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Ν. Α. Ιωαννίνων, εξετάσθηκαν τα προβλήματα που δημιουργηθηκαν στο Δήμο Πωγωνίου:
Περιοχή Ζάβροχου.
Στο οδικό δίκτυο στην είσοδο του Δ. Δ. Ζάχβροχο, στη θέση «Βρύση Γούβα», εκδηλώθηκε στο ανάντι πρανές αστοχία, που επηρέασε κορήματα προερχόμενα από τους εφιπευμένους ασβεστόλιθους και σε αποσαθρωμένα υλικά του φλύσχη και από την μετακίνηση καταστράφηκε ο δρόμος που οδηγούσε στο ναό του Αγίου Νικολάου και προκλήθηκε μετακίνηση στο κεντρικό δρόμο.
Η βατότητα του δρόμου αποκαταστάθηκε προσωρινά και σε συνεργασία με το Μηχανικό της Νομαρχίας κ. Χ. Ζέρβα, μετά από τη εξέταση των τεχνικογεωλογικών συνθηκών, συζητήθηκαν τα μέτρα προστασίας της περιοχής. Στη θέση αυτή συντάσσεται έκθεση.