Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΓΣΕΕ: «Θρίλερ» με περικοπές μισθών.

Σε εξέλιξη είναι το «θρίλερ» με τους μισθούς, με τους κοινωνικούς εταίρους να κάνουν ένα βήμα μπρος και δύο πίσω στο θέμα των συμβάσεων. Η ΓΣΕΕ χθες εμφανίστηκε να αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργοδοτών μιλούν για πολύωρες συναντήσεις!
Το θέμα θα κλείσει τις επόμενες μέρες και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. Για την τελική ρύθμιση πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» η τρόικα, η οποία επιθυμεί πιστή εφαρμογή του μνημονίου.

Οι ρυθμίσεις, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των άτυπων επαφών και μένει να εγκριθούν από το υπουργείο, είναι:
1.Το ποσοστό απόκλισης της επιχειρησιακής σύμβασης από την κλαδική, που θα είναι 10% έως 12%.
2.Οι όροι για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε «κατάλληλη δικαιολογία» αλλά τα συνδικάτα ζητούν ασφαλιστικές δικλίδες.
3.Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις. Όπου δεν υπάρχει σύλλογος τον ρόλο αναλαμβάνει η κλαδική ομοσπονδία.
4.Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο των εργαζομένων (φαίνεται πως έχει διασφαλιστεί και η συναίνεση των εργοδοτών).
Χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος διέψευσε πως υπήρξε συμφωνία και έκανε λόγο για «μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων».