Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χρειάζεται συνεργασία για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές από την κακοκαιρία.


Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα ο κ. Θανάσης Οικονόμου με την Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Νομάρχη Ιωαννίνων, τους Δημάρχους Παμβώτιδας, Καλπακίου και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ιωαννιτών, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που πλήττουν το Λεκανοπέδιο και το Νομό Ιωαννίνων. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Οικονόμου έκανε την εξής δήλωση:
«Η έκταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε όλο το Νομό κάνει απολύτως σαφές πλέον ότι το συμφέρον όλων μας βρίσκεται εκεί που υπάρχει σοβαρή οργάνωση και υπευθυνότητα όλων, Πολιτείας και πολιτών.
Τώρα οφείλουμε να σκεφτούμε τον τρόπο για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι η ώρα για άγονες αντιπαραθέσεις, ούτε για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον.
Χρειάζεται συνεργασία και ενεργοποίηση όλων μας και σε ότι με αφορά θα είμαι παρών σε ότι χρειαστεί.
Να πω, επίσης, ότι τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκα το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι η αποζημίωση των πληγέντων και η άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων και των περιουσιών οφείλει να είναι πρώτη προτεραιότητα.
Από τις συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών προκύπτει ότι μελετάται σοβαρά η ίδρυση Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών, ενώ στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει επίσημη επικοινωνία με την Εγνατία Α.Ε, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων και έργων στο κομμάτι που την αφορά, αλλά και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει σαφές ότι το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και η ένταση και η διάρκεια των καιρικών φαινόμενων να μην λειτουργεί ως άλλοθι. Η ελλιπής συντήρηση στις υπάρχουσες υποδομές, η ανεπάρκεια έργων και η εγκατάλειψη άλλων, η στρεβλή αξιοποίηση της ατομικής περιουσίας, είναι ζητήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν και να τα αντιμετωπίσουμε κάτω από μία σύγχρονη αποτύπωση των δεδομένων στο Λεκανοπέδιο και στο Νομό.
Η αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων πρέπει να είναι ο κοινός τελικός στόχος.
Σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε και να λάβουμε από σήμερα τα μέτρα μας, με πνεύμα συνεργασίας τόσο σε επίπεδο κονδυλίων όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού για μία ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων επίλυσης που έχουμε συνολικά».