Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΔΩΔΩΝΗ: Πωλητήριο με άγνωστους όρους.


Τυπικές και μόνο φαίνεται πως είναι οι λεπτομέρειες που απομένουν για την ανακοίνωση της κυβέρνησης και της ΑΤΕ αναφορικά με το νέο καθεστώς στο οποίο θα κινηθεί στο εξής η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Βαγγέλη Αργύρη ανέδειξε σε αρκετά σημεία τις μύχιες σκέψεις της κυβέρνησης για την απεμπλοκή της ΑΤΕ από τη ΔΩΔΩΝΗ, δεν ανάδειξε όμως τίποτε σχετικά με τον τρόπο που αυτή σχεδιάζεται.
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο που προέκυψε από την απάντηση του κ. Σαχινίδη ήταν η αναφορά του ότι ήρθε η ώρα των μεγάλων προκλήσεων για τους Έλληνες συνεταιριστές να αναλάβουν την τύχη των συνεταιρισμών στα χέρια τους, κάτι που γίνεται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό.
«Το ζήτημα είναι πώς προστατεύουμε τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες διασφαλίζουν το εισόδημα των κατοίκων μιας συγκεκριμένης περιοχής, είτε αυτή είναι στη Θράκη, είτε αυτή είναι στη Θεσσαλία, είτε αυτή είναι στη Μακεδονία, είτε οπουδήποτε αλλού; Και εκεί είναι το μεγάλο δίλλημα και η μεγάλη πρόκληση.

Επειδή σέβομαι και την εμπειρία του, αλλά και τη δραστηριότητα που είχε ως συνεταιριστής, νομίζω ότι ήρθε η ώρα των μεγάλων προκλήσεων για όλους τους Έλληνες συνεταιριστές να αναλάβουν την τύχη των συνεταιρισμών στα χέρια τους και να μην αναζητούν πάντοτε σε κάποιον άλλον την ευθύνη για τη λειτουργία των συνεταιρισμών», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.
Η αναφορά αυτή βέβαια περισσότερο ως ευχή ακούστηκε παρά ως μία δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει την ευθύνη στους συνεταιριστές και αυτό παρά την ξεκάθαρη δέσμευση του Γ. Παπανδρέου στις 2 Νοεμβρίου από τα Γιάννινα, δέσμευση την οποία υπενθύμισε ο κ. Αργύρης στον υφυπουργό με τη φράση:
«Μην εκθέτετε τον Πρωθυπουργό της χώρας. Είναι αδιανόητο όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαιώνει στις 2 Νοεμβρίου ότι αυτή η επιχείρηση είναι ηπειρωτική και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η κορωνίδα για την κτηνοτροφία της Ελλάδας και της Ηπείρου, οι υφιστάμενοί σας –ή δεν ξέρω ποιος άλλος- να βάζει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του».

Ωστόσο ο κ. Σαχινίδης ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση της ΖΩ-ΔΩ, λέγοντας πως στόχος της διοίκησης του εργοστασίου είναι η πώλησή του.
«Είναι γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση της μητρικής εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, προέβη στις 5 Φεβρουαρίου 2009 στην ίδρυση της θυγατρικής ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΔΩΔΩΝΗ και την εξαγορά της μονάδας παραγωγής της ΕΛΒΙΖ στην Πεδινή Ιωαννίνων με τίμημα, το οποίο, είναι αλήθεια, ήταν υψηλό.
Η εξαγορά αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη κίνηση, αφού ούτε την οικονομική θέση της εταιρίας ΕΛΒΙΖ βελτίωσε, η οποία έχει διαμορφώσει ένα μεγάλο λειτουργικό κόστος με πολύ μεγάλες δανειακές ανάγκες, αλλά ούτε και τη ΔΩΔΩΝΗ – όπως αποδεικνύεται - ωφέλησε.
Αντίθετα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται, η αγορά του εργοστασίου ζημίωσε τη ΔΩΔΩΝΗ».
Β. Αργύρης: «Αιτία πολέμου η μη συμμετοχή των τοπικών φορέων»
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ προκειμένου να σταματήσουν οι φήμες περί πώλησης της εταιρίας.
Ο κ. Αργύρης, αφού αναφέρθηκε στις ζημιογόνες επενδύσεις που έκανε η ΑΤΕ μέσω της ΔΩΔΩΝΗΣ και οι οποίες, όπως τόνισε πρέπει να διερευνηθούν ποιους εξυπηρετούσαν τόνισε τα εξής:
«Σε αυτή την αίθουσα πήραμε δύσκολες αποφάσεις να περικόψουμε συντάξεις, επιδόματα, που σημαίνει ότι η διαχείριση και του τελευταίου ευρώ πρέπει να γίνεται με σύνεση. Όταν εσείς διαπιστώνετε, σαν προϊστάμενη αρχή που ελέγχετε την ΑΤΕ, ότι ήδη έχει κάνει ζημιές, καταλαβαίνετε ότι δεν μας ευχαριστεί. Απεναντίας, μας γεμίζει ανησυχία».
Και συνέχισε λέγοντας: «Επειδή εσείς ο ίδιος, είπατε ότι θα έχουμε εξελίξεις στην ΑΤΕ, και τελευταία γράφεται στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό Τύπο ότι με τη δική σας εντολή η Αγροτική Τράπεζα πήρε την άδεια να βγάλει σε δημόσιο διαγωνισμό τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ θέλω να σας πω –το έχω ξαναπεί από εδώ και δεν είναι δική μου κουβέντα, αλλά είναι αυτό που βγαίνει μέσα από όλους τους Ηπειρώτες- ότι πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ. Θα είναι αιτία πολέμου η οποιαδήποτε διαφορετική άποψη από αυτή που θέλουν οι τοπικοί φορείς.
Και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αργύρης τόνισε: «Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν, λοιπόν, ότι η ευγένεια των Ηπειρωτών αυτή τη φορά δεν θα είναι απλά αδυναμία, αλλά θα είναι αιτία πολέμου, εάν δεν συνεννοηθείτε με τους Ηπειρώτες για το τι θα γίνει με τη «ΔΩΔΩΝΗ»».
Στην απάντησή του ο κ. Σαχινίδης ξεκαθάρισε, ότι η ΑΤΕ δε θα πρέπει να έχει συμμετοχή σε μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και ως εκ τούτου τέτοιες δραστηριότητες δε θα πρέπει να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της.
Σε αυτό το σημείο έκανε τη σχετική αναφορά για τους συνεταιριστές, χωρίς όμως να πει με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να αποκτήσουν τις μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Ξεκάθαρος για ΖΩ-ΔΩ.

Παρέμβαση Στ. Καλογιάννη.
Σχετική παρέμβαση όμως για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ έκανε και ο Στ. Καλογιάννης μετά την απάντηση του κ. Σαχινίδη στον κ. Ευάγγελο Αργύρη.
Ειδικότερα ο κ. Σταύρος Καλογιάννης τόνισε:
«Θέλω να κάνω μία αναφορά στη συζήτηση για τη ΔΩΔΩΝΗ που έγινε σήμερα το πρωί στη Βουλή με Ερώτηση του κ. Αργύρη. Από την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει αποφασίσει να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ. Όμως η τακτική της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη:
Δεν έχει ενημερώσει κανέναν στην Ήπειρο, ούτε καν τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!
Δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο μεταβίβασης της βιομηχανίας.
Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει αποτίμηση της βιομηχανίας.
Δεν γνωρίζουμε εάν θα προτιμηθούν οι υγιείς κτηνοτρόφοι και οι υγιείς κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου κατά τη διαδικασία πώλησης.
Θέλουμε απαντήσεις τώρα για όλα τα θέματα που αφορούν τη ΔΩΔΩΝΗ», κατέληξε.
ΠΗΓΗ:Εφημερίδα «Ελευθερία»