Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Συνέντευξη του Γιάννη Στέφου στον «Τύπο της Ηπείρου» για τα σχολικά γεύματα


Πώς και πότε ξεκίνησε το Πρόγραμμα με τα Δωρεάν Γεύματα στα σχολεία;
Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής  Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων  έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως τη βούλησή τους να ενισχύσουν τους μαθητές. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ξεκίνησε πιλοτικά σε 8 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Περάματος κατά το σχολικό έτος 2015-16, με συμμετοχή 1391 μαθητών.
Με τι κριτήρια επιλέχτηκαν τα σχολεία στην Περιφέρεια της Ηπείρου
Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ορίζονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στους Δήμους αυτούς, η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν γίνεται από την οικεία Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης με κριτήριο τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.
Τι περιλαμβάνει το Δωρεάν Γεύμα;
Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» περιλαμβάνει καθημερινά ένα δωρεάν ζεστό μεσημεριανό γεύμα συνοδευόμενο από σαλάτα εποχής, ψωμί και τυρί. Τα τρόφιμα και γενικά οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζονται τα γεύματα (κύριο πιάτο) και τα συνοδευτικά τους είναι Α΄ ποιότητας και πληρούν τους όρους του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών καθώς και τις ισχύουσες υγειονομικές, αγορανομικές και αστυκτηνιατρικές διατάξεις. Επιπλέον δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά {γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, χρωστικές κ.λ.π. (Ε)}  που χαρακτηρίζονται σαν επικίνδυνα, επιβλαβή ή ύποπτα για την υγεία.
Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών στα πλαίσια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.


Ποιος είναι ο στόχος του Προγράμματος;
Ο στόχος του προγράμματος «Σχολικά γεύματα» είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων που συμμετέχουν, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, ώστε να επιτευχθούν η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού και η  βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Θα επεκταθεί το Πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία της Ηπείρου;
Η επέκταση του προγράμματος είναι απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο και καλύπτει εξολοκλήρου τη χρηματοδότησή του.
Τι χρονική διάρκεια θα έχει το Πρόγραμμα;
Η διάρκεια της Σύμβασης ορίζεται σε ενενήντα τέσσερις (94) σχολικές ημέρες. Το χρονικό διάστημα των 94 σχολικών ημερών, υπολογίζεται από την επόμενη της ημερομηνίας της έγγραφης γνωστοποίησης στον Ανάδοχο, από την Αναθέτουσα Αρχή, των σχολικών μονάδων για τις οποίες προορίζονται τα σχολικά γεύματα, καθώς και του αρχικού αριθμού των σχολικών γευμάτων που θα ξεκινήσει να παραδίδει.
Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των μαθητών, που θα συμμετάσχει, στο Πρόγραμμα;
Για το σχολικό έτος 2018-19 στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» θα συμμετέχουν 153.244 μαθητές από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 5.040 μαθητές φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Ηπείρου.
Πέρυσι υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στην εφαρμογή του Προγράμματος. Στη φετινή χρονιά, πιστεύετε ότι θα ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα εμπόδια;
Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» θα εφαρμοστεί στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για τέταρτη (4η) συνεχόμενη σχολική χρονιά. Την πρώτη χρονιά (2015-16) κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες 1391 μαθητών, ενώ φέτος  στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν περισσότεροι από 153.000 μαθητές Α/θμιας Εκπ/σης. Πρόκειται για ένα τεράστιο project κατά την υλοποίηση του οποίου παρουσιάστηκαν σε μεμονωμένες  περιπτώσεις κάποιες δυσλειτουργίες, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Πρόθεση και των δυο συναρμόδιων Υπουργείων είναι η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος και γι’ αυτό καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε κατά το σχολικό έτος 2018-19 το πρόγραμμα να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα.