Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Κυριακή των Βαΐων στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση του Χριστού» συντρόφια με τον Μακαριότατο Αναστάσιο

Σ΄ έναν κατάμεστο ναό 1.660 τμ, Κυριακή των Βαΐων, λίγο μετά τις 10:00 π.μ. μια αγγελική φιγούρα μοιράζει το αντίδωρο και ένα κλαδί από βάγια, καθώς εύχεται στους πιστούς Καλή Κυριακή.
Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Μακαριότατος Αναστάσιος.
Μια αγγελική, ταπεινή μορφή με γαλήνια όψη όπου κρέμεσαι από τα χείλη του ακούγοντας τον και μόνο.
Συνοπτικός στα λόγια του, αλλά τόσο περιεκτικά και γεμάτα νόημα που σε καθηλώνει.
Λίγα λόγια για το έργο του Μακαριότατου.
Αναβάθμισε από το μηδέν της ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Μιας εκκλησίας που το κομμουνιστικό καθεστώς την είχε αφανίσει τελείως καταστρέφοντας όλα τα θρησκευτικά ιδρύματα. 
Αναδιοργανώθηκαν περίπου 460 ορθόδοξες ενορίες, αναγέρθηκαν 150 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν 60 ναοί και μοναστήρια κι έχουν επισκευαστεί περισσότεροι από 160. Συγκροτήθηκε η Ιερά Σύνοδος με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Ιδρύθηκε η Ανώτερη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις» στον Άγιο Βλάση Δυρραχίου από την οποία  χειροτονήθηκαν μια νέα γενιά κληρικών.
Ιδρύθηκαν και λειτουργούν άνω των 50 νεανικών κέντρων σε διάφορες πόλεις και χωριά.
Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και της παιδείας, με το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Ευαγγελισμού στα Τίρανα, υγειονομικά κέντρα στην Κορυτσά, Καβάγια, Λιούσνια, Γεωργουτσάτες.
Τα δυο εκκλησιαστικά λύκεια «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο και Σουκθ Δυρραχίου.
Έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 17 νηπιαγωγεία, τρία εννεατάξια σχολεία στα Τίρανα το αλβανο-αμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», τα σχολεία «Πνοή Αγάπης», στο Αργυρόκαστρο και Δυρράχιο.
Το τεχνικό επαγγελματικό λύκειο «Απόστολος Παύλος» στο Μεσοπόταμο, το Οικοτροφείο θηλέων στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, το «Ορθόδοξο Σπίτι Ελπίδας» στο Δυρράχιο, το Πανεπιστήμιο «Λόγος» στα Τίρανα και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Πνοή Αγάπης».
Έτσι λοιπόν στο τιτάνιο αυτό έργο του,
Το MID ATLANTIC GREEK AMERICAN FOUNDATION
Η HELLENIC NEWS OF AMERICA και ο κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΡΟΤΣΙΟΣ συνοδευόμενος από τους κους ΣΙΑΤΡΑ ΣΑΒΒΑ, ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗ & ΕΒΙΤΑ ΓΑΒΡΑ επισκέφτηκαν τον Μακαριότατο Αναστάσιο για να του προσφέρουν μια μικρή δωρεά για τα ορφανά της Βορείου Ηπείρου.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Συνοδικό & Πολιτιστικό Κέντρο που λειτουργεί στο κάτω όροφο του ναού για να τιμήσουν τον Μακαριότατο.
Μεταξύ των άλλων η ΕΡΤ3 με την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ» και προσωπικά η κα ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ, με την σκηνοθέτη της εκπομπής κα ΤΑΝΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο κος ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΡΟΤΣΙΟΣ πρόεδρος και ιδρυτής των MAGAF, HNA, ο κος ΣΑΒΒΑ ΣΙΑΤΡΑΣ εξέχουσα προσωπικότητα της παραδοσιακής μας μουσικής, ο κος EDMOND ARISTOTELIS DOKO πρόεδρος   στην εταιρεία K.O.F (The national Club of Wind Bands και Conductor(music) στην εταιρεία TKOB The National Opera House, ο Dr. JANI MAVROMATI πρόεδρος Παραρτήματος Ομόνοια Τιράνων, ο κος Ορφέας Μπέκτης και ο διακεκριμένος Λαρισαίος ζωγράφος ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, όλοι φίλοι του Θύμιου Παπαδημήτρη.
Κλείνοντας δια στόματος του ιδίου του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε στην Ηellenic News of America: «Εμείς της αποστολής, είμαστε εδώ να μοιράζουμε το μήνυμα μας σε ολόκληρο τον κόσμο».