Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

"Απολογισμός πεπραγμένων" Δήμου Ζίτσας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ελεούσα 7 Αυγούστου 2019
Δήμαρχος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και συνολικά η παράταξη της πλειοψηφίας στον Δήμο Ζίτσας, αφού απαξίωσαν συνειδητά και συλλήβδην το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις διατάξεις της νομοθεσίας περί λογοδοσίας, απροκάλυπτα προσκαλούν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τους προέδρους των κοινοτήτων, τους φορείς και τους δημότες του Δήμου Ζίτσας σε μια μετεκλογική φιέστα την Παρασκευή 9 Αυγούστου.
Γιατί πώς διαφορετικά να ερμηνευθεί η πρόσκληση για Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, την διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης» πέντε (5) ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους ως δημοτική αρχή.
Επέλεξαν, τη διαδικασία που ο νόμος ορίζει (άρθρο 217 Ν. 3463/2006) ότι πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην οποία καλούνται οι κάτοικοι, καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου, όπου τοποθετούνται όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις και μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων και κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή, να την πραγματοποιήσουν μία μόνο φορά και αυτή στο τέλος της θητείας τους.


Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό, αφού μάλιστα φρόντισαν προεκλογικά να εκδώσουν και να μοιράσουν στους δημότες ένα χρωματιστό έντυπο με τον απολογισμό της θητείας τους, χωρίς καμία απολύτως συζήτηση και έγκριση αυτού από το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες όπως προβλέπεται, για το οποίο μάλιστα ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση πόσο κόστισε.
Σ’ αυτό το πανηγύρι του Δημάρχου και της παράταξής του δεν έχουμε κανέναν λόγο να συμμετέχουμε. Καταγγείλαμε δημόσια την εν λόγω τακτική της δημοτικής αρχής και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ήταν από τα κομβικά ζητήματα που αναδείξαμε σε όλες τις επισκέψεις μας στις κοινότητες του Δήμου Ζίτσας αλλά και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο επικεφαλής μας και καταγγέλλουμε και σήμερα αυτή την διαδικασία που δικαιολογημένα χαρακτηρίζουμε μετεκλογική φέστα και σίγουρα όχι απολογισμό πεπραγμένων, όπως η δημοτική αρχή θέλει να εμφανίσει.
Γιατί για εμάς τα ζητήματα δημοκρατικής και συντεταγμένης λειτουργίας των θεσμικών συλλογικών οργάνων καθώς και η κοινωνική λογοδοσία αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές του πώς αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο διοίκησης ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, εξωστρεφή, δυναμικού, ανοιχτού στους πολίτες Δήμου. Εκεί που εμείς κατατάσσουμε τον Δήμο Ζίτσας.
Ευχόμαστε λοιπόν κάθε επιτυχία στον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του στις εργασίες της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Απολογισμό των πεπραγμένων τους που με τόσο κόπο προετοίμασαν και δηλώνουμε ότι θα απέχουμε συνειδητά από αυτή, με πλήρη συνέπεια όσων αναδείξαμε και πρεσβεύουμε για ένα διαφορετικό Δήμο Ζίτσας.
Νομιμοποίηση σε φιέστες εντός του δημοτικού συμβουλίου δεν παρέχουμε.
Σε εκ προοιμίου αποφάσεις που βασίζονται στη λογική της πλειοψηφίας και διαδικασίες που προσβάλλουν βάναυσα τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον θεσμό της λογοδοσίας των αιρετών δεν μας επιτρέπεται να συναινέσουμε στην επικύρωσή τους.
ΥΓ. Και επειδή από 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η νέα αυτοδιοικητική περίοδος σας εφιστούμε την προσοχή και σας προειδοποιούμε καλοπροαίρετα ότι δεν θα ανεχθούμε παρόμοιες τακτικές σε ότι αφορά τη λειτουργία των θεσμικών συλλογικών οργάνων αλλά και στον τρόπο διοίκησης του Δήμου Ζίτσας. Η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα των αποφάσεων αποτελεί προαπαιτούμενο της όποιας συναίνεσής μας.