Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Παρακαταθήκη για το μέλλον το παζάρι στον Δήμο Πωγωνίου

Κρίσιμο «στοίχημα» αποτελεί για τον διευρυμένο Δήμο Πωγωνίου η εμποροπανήγυρη που από σήμερα Δευτέρα ανοίγει τις πύλες της λίγο μετά την περίφημη «Βρύση του Πασά» στους Νεγράδες. Κι αυτό γιατί η επιτυχημένη διοργάνωση του παζαριού, πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα έχει για τον ίδιο Δήμο και τους συμμετέχοντες επαγγελματίες, θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, με την προοπτική η πραγματοποίησή του να γίνει θεσμός για την περιοχή!



Η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου υπολογίζει ότι τα κέρδη της από την εμποροπανήγυρη θα ανέλθουν σε περίπου 50 με 60 χιλιάδες ευρώ. Χρήματα που θα διατεθούν για έργα στην περιοχή, σε μία περίοδο που τα σχετικά κονδύλια τα οποία έχουν στην διάθεσή τους οι ΟΤΑ έχουν «ψαλιδιστεί» σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, στο Δήμο θα παραμείνει μετά το τέλος της εμποροπανήγυρης και ο μετασχηματιστής ρεύματος συνολικής αξίας 20.000 ευρώ που αγόρασαν οι παζαριώτες για να εξυπηρετηθούν!


Από την πλευρά τους οι έμποροι που νοίκιασαν χώρους στα στέγαστρα της εμποροπανήγυρης, πέρα από την προσέλευση καταναλωτών απ’ όλο το Νομό και ευρύτερα την Ήπειρο, ποντάρουν επίσης και στους διερχόμενους Αλβανούς. Όπως υπολογίζουν, ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς Αλβανία θα σταματά στο παζάρι για να κάνουν οι ιδιοκτήτες τα τελευταία τους ψώνια πριν επιστρέψουν στην χώρα τους!


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Όπως και να’ χει το γεγονός είναι ένα. Ότι η ευρύτερη περιοχή του ακριτικού αυτού Δήμου της Ηπείρου έχει μόνο να κερδίσει από την φιλοξενία της εμποροπανήγυρης, με δεδομένο ότι αντίστοιχη διοργάνωση δεν γίνεται φέτος πουθενά αλλού στο Νομό Ιωαννίνων.


Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμο Πωγωνίου φρόντισε εδώ και μέρες να διαφημίσει το παζάρι με πανό και αφίσες σ’ όλα τα Γιάννινα, προσδοκώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ντόπιων καταναλωτών, δεδομένου ότι η απόσταση απ’ την πόλη μας δεν είναι μεγάλη.
Γι’ αυτό εξάλλου και ανάμεσα στα άλλα υπήρξε μέριμνα για την δημιουργία ενός άνετου χώρου στάθμευσης δίπλα στα στέγαστρα της εμποροπανήγυρης, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν εκατοντάδες Ι.Χ..


ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ
Τόσο το πάρκινγκ που δημιουργήθηκε, όσο και οι υποδομές πρόσβασης στο χώρο του παζαριού, αλλά και η διαμόρφωση του χώρου για το στήσιμο των στεγάστρων και των υπόλοιπων κατασκευών, είναι έργα που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση που ο Δήμος Πωγωνίου αποφασίσει να διεκδικήσει την διοργάνωσή του και την επόμενη χρονιά. Με την εμπειρία της φετινής φιλοξενίας της εμποροπανήγυρης και με τις υποδομές που δημιουργούνται, ο Δήμος θα έχει όλες τις πιθανότητες με το μέρος του.


Εξάλλου, η καθιέρωση της διεξαγωγής του παζαριού κοντά στο Καλπάκι όπου δεν δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα ή προβλήματα ρύπανσης της περιοχής όπως συμβαίνει μέσα στα Γιάννινα, είναι αναμφισβήτητα μία καλή λύση για την περιοχή μας.


…ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ!
Τις ενστάσεις της για την απόφαση πραγματοποίησης εμποροπανήγυρης στο Δήμο Πωγωνίου εκφράζει με ανακοίνωσή της η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση του ίδιου Δήμου.


Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του παζαριού, που σημειώνει ότι έχει μόνο εισπρακτικό στόχο, θα δώσει ένα καίριο χτύπημα στον επαγγελματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής, ενώ καταγγέλλει τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που δρομολόγησαν την εμποροπανήγυρη.


ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr