Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πού θα μειώνονται οι μισθοί και πού θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις


Μόνο στις «υγιείς» επιχειρήσεις -σε όσες δεν υπάρχουν συμφωνίες για μειώσεις αποδοχών- θα ισχύουν υποχρεωτικά οι κλαδικές και ομοιο-επαγγελματικές συμβάσεις, που θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων. Στην ενδιάμεση αυτή «λύση» καταλήγουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι (συνεχιζόμενες) διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την «τύχη» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από το νέο έτος.
Με βάση αυτό το δεδομένο, το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη:

Θα προβλέπει το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει και στα μη μέλη των οργανώσεων τις συμβάσεις τις οποίες θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπούν το 51% του κλάδου ή ενός επαγγέλματος. Θα εξαιρούνται, ωστόσο, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις «ειδικών συνθηκών». Αυτό θα αποτρέψει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Θα δίνει το σήμα στους εργοδότες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν μειώσεις αποδοχών για διάστημα έως και 2 ετών με «αντάλλαγμα» την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων.
«Πάτωμα» για τους νέους μισθούς θα είναι, όπως φαίνεται ότι συμφωνείται με την τρόικα, τα όρια των αποδοχών (κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Με την επαναδιατύπωση αυτή θα επιχειρηθεί να «διορθωθεί» ο νόμος για το Μνημόνιο που από τον περασμένο Μάιο ισχύει και δίνει τη δυνατότητα να «σπάει» ακόμη και ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (740 ευρώ).