Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: «Κλειδώνουν» οι αλλαγές στα εργασιακά



Οριστικοποιούνται οι τελικές ρυθμίσεις για τις συμβάσεις, με την προσαρμογή των σχετικών διατάξεων στο πνεύμα του επικαιροποιημένου μνημονίου.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη, θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, για τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών με την τρόικα και ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Σερβάας Ντερόζ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Απασχόλησης (EPSCO) στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών για μειωμένες αποδοχές. Συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα προβλέπεται, όπως επέμεινε η τρόικα, αλλά ζήτησε και η ΓΣΕΕ, προκειμένου να μην υπάρξει ευθυγράμμιση της εργοδοτικής πλευράς στο ανώτατο ποσοστό.
Το όριο των κατώτατων αποδοχών που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα ισχύσει και αποτελεί τη βάση μέχρι την οποία θα μπορεί να υπάρξει απόκλιση από την κλαδική. Οι αποδοχές θα καθορίζονται με διαπραγματεύσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις, που θα υπογράφονται μόνο όπου λειτουργεί σύλλογος εργαζομένων. Στις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη θα έχει η κλαδική ομοσπονδία.