Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Άλλη μια δικαίωση των Οριζόντων Ηπείρου η εξαγγελία για την Ανεργία


Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής για την υλοποίηση προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων που θα απευθύνεται σε ανέργους της περιοχής, καθώς ήταν μια βασική δέσμευση των προγραμματικών προτάσεων της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», στις πρόσφατες εκλογές.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το βαθμό που προκαλέσαμε το ενδιαφέρον της διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, έπειτα από πολλά χρόνια διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, να στρέψει το ενδιαφέρον της στους ανέργους της περιοχής.
Έχουμε ωστόσο να κάνουμε δυο επισημάνσεις, σε σχέση με τις λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή:
1.      Η πρόσκληση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δεν περιγράφει καθόλου τον ακριβή τρόπο επιλογής των ωφελούμενων. Επειδή έχουμε εμπειρία από τη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής εδώ και πολλά χρόνια, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινιστούν περαιτέρω τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων ωφελούμενων, ώστε να μη μετατραπεί τους επόμενους μήνες, η Περιφέρεια Ηπείρου και το γραφείο του Περιφερειάρχη, σε ένα απέραντο «παζάρι» που θα εκμεταλλευτεί τον πόνο οικογενειών και ανέργων της περιοχής.
2.      Οι δυνητικοί ωφελούμενοι της δράσης δεν είναι μόνο άνεργοι «με υψηλά τυπικά προσόντα», όπως πομπωδώς αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση, καθώς συμπεριλαμβάνει από διδάκτορες ως αποφοίτους ΕΠΑΛ…
Δε διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη λογική αλλά δεν καλύπτει τη βασική στόχευση των δικών μας προγραμματικών θέσεων που ήταν να δοθεί βάρος σε πτυχιούχους Πανεπιστημίου, κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, προκειμένου να αποτραπεί το λεγόμενο brain drain. Αυτό είχε τονίσει και με κατά καιρούς δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης... Η δράση της Περιφέρειας Ηπείρου, έτσι όπως φέρεται να σχεδιάστηκε, μοιράζοντας πιθανά τους διατιθέμενους πόρους, δεν εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη στόχευση.
Καλούμε και προκαλούμε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάρουν άμεσα θέση για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να διαφυλάξουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισότητα των ευκαιριών για όλους.

Από το γραφείο Τύπου