Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Οι νέες εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά που θα ισχύσουν από τον Ιούνιο

Τις νέες εγγυημένες τιμές για τους νεοεισερχόμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, μετά τη σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, και Κοινή Απόφαση που υπεγράφη με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, με την οποία μειώνονται οι τιμές και για τα οικιακά φωτοβολταϊκά.
Οι νέες τιμές θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013 και είναι σημαντικά μειωμένες από εκείνες που ίσχυαν την περίοδο αυτή με βάση την προηγούμενη απόφαση καθορισμού τους, τον Αύγουστο του 2012. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις ταρίφες που θα ίσχυαν από τον Αύγουστο του 2013 με το παλιό σύστημα (ως γνωστόν οι τιμές αλλάζουν κάθε έξι μήνες) τώρα επέρχεται μείωση κατά 41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 Κιλοβάτ, μείωση 42% για τα πάνω από 100 Κιλοβάτ και μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Οι νέες τιμές είναι χαμηλότερες και από εκείνες που πρότεινε η προ ολίγων εβδομάδων γνωμοδότηση της ΡΑΕ καθώς για τα κάτω των 100 Κιλοβάτ η τωρινή απόφαση ορίζει 12 λεπτά την Κιλοβατώρα, ενώ η ΡΑΕ πρότεινε 14 - 15 λεπτά. Για τα πάνω από 100 Κιλοβάτ η τωρινή απόφαση ορίζει 9,5 λεπτά την Κιλοβατώρα ενώ η ΡΑΕ πρότεινε 10 - 11 λεπτά.
Για φωτοβολταϊκά στις στέγες η τωρινή τιμή πέφτει στα 12,5 λεπτά όταν η ΡΑΕ πρότεινε 17 λεπτά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, οι νέες τιμές καθορίστηκαν, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξορθολογισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως της μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Ελήφθη επίσης υπόψη ο βαθμός επίτευξης των εθνικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ -και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών σταθμών- στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και η  επιβάρυνση των καταναλωτών στο πλαίσιο της παρούσας οικονομικής κατάστασης.