Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ο Δήμος Πωγωνίου ανοίγει την πόρτα στην Κιβωτό του Κόσμου

Με στόχο την φροντίδα δεκάδων παιδιών που έχουν ανάγκη αλλά και να επανέλθει η «ζωή» σε μια απομακρυσμένη και ακριτική περιοχή, πρόκειται να λειτουργήσει στην Πωγωνιανή το πρώτο παράρτημα εκτός Αθηνών της Κιβωτού του Κόσμου.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα σημαντικό αλλά ταυτόχρονα δύσκολο που στοχεύει να ξαναζωντανέψει μία ακριτική περιοχή, όπου δε ζουν παρά ελάχιστοι ηλικιωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το έργο της Κιβωτού του Κόσμου που ίδρυσε ο πάτερ Αντώνιος είναι αναγνωρισμένο σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρ’ όλο που μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο στην Αθήνα, προσφέροντας βοήθεια σε 400 παιδιά και 600 μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Η Κιβωτός βοηθά οικονομικά κυρίως τις μητέρες που θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά μαζί τους, προκειμένου αυτά να μη βρεθούν σε κάποιο Ίδρυμα, καθώς και παιδιά που δεν έχουν άλλη οικογένεια αλλά και παιδιά έπειτα από εντολή των εισαγγελικών αρχών που για διάφορους λόγους απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Στην πανέμορφη και φιλόξενη Πωγωνιανή βρίσκονται αυτές τις ημέρες ο πατέρας Αντώνιος και 50 παιδιά της Κιβωτού που ξετρελάθηκαν με το περιβάλλον και συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του χωριού, όπως το πανηγύρι για την γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο πατέρας Αντώνιος υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή ήταν επειδή είναι απομακρυσμένη και εγκαταλελειμμένη και χρειάζεται στήριξη.
Είναι σημαντικό βέβαιο ότι στην Πωγωνιανή υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των Σχολών Λάτση που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν για την εκπαίδευση ομογενών από την Αλβανία.
«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχουμε στην Αθήνα, να ενεργοποιήσουμε εθελοντές και ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως να δημιουργήσουμε αργότερα μία Γεωργική Σχολή στην Πωγωνιανή που θα μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους από την Ήπειρο και να δώσει μία άλλη ώθηση στην περιοχή. Βρέθηκα εδώ τυχαία σε μία εκδρομή και είδα την εγκατάλειψη και την ερήμωση πολλών χωριών και έτσι έπεσε αυτή η ιδέα. Ως Κιβωτός έχουμε προσκλήσεις από πολλούς επίσημους φορείς σε πολλές περιοχές, γιατί τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι μεγάλα, παρ’ όλα αυτά, πιστεύω, ότι αν αξίζει κάπου πραγματικά να προσπαθήσει κάποιος και να ρισκάρει, αυτό είναι στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου, όπου ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού θα καταφέρουμε να τη γεμίσουμε με κόσμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Η Κιβωτός σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής των Ιωαννίνων, αλλά και ευρύτερα της Ηπείρου επεξεργάζεται σχέδια για τη διαμόρφωση των χώρων, ενώ πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει κοινωνική υπηρεσία στα Γιάννινα, σε γραφεία που θα παραχωρήσει ο δήμος Πωγωνίου, με στόχο αφενός την ενημέρωση των οικογενειών και των παιδιών που έχουν ανάγκη στήριξης και αφετέρου την ενημέρωση των εθελοντών που θέλουν να προσφέρουν.
«Χρειαζόμαστε εθελοντές»
Το κομμάτι του εθελοντισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η Κιβωτός στην Αθήνα έχει 500 ενεργούς εθελοντές και 2500 άτομα ως εξωτερικούς συνεργάτες που εκτιμούν το έργο που γίνεται και βοηθούν με κάθε τρόπο. Ο στόχος είναι και στο εγχείρημα της Πωγωνιανής εθελοντές από τα Γιάννινα, αλλά και ολόκληρη την Ήπειρο να συμβάλουν με κάθε τρόπο.
Στις εγκαταστάσεις της Πωγωνιανής από το Σεπτέμβριο θα έρθουν τα πρώτα παιδιά, από ολόκληρη την Ελλάδα, όπως και παιδιά μεταναστών που αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
«Η Ελλάδα που αγωνιά και ελπίζει»
Η πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για την «άλλη Ελλάδα» που μοχθεί και ελπίζει βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη και του αντιδημάρχου Στ. Κουκουλάρη, που υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα.
«Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο γιατί απευθύνεται σε μία απομακρυσμένη περιοχή, όπου δε θα έχουν εύκολα πρόσβαση οι εθελοντές, αλλά αυτό είναι και το στοίχημα και η πρόκληση που μας κυρίευσε όλους, εδώ υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο. Σαν δήμος θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, γιατί πρέπει να πετύχει», σημείωσε ο κ. Καψάλης και ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία και τους φορείς, αλλά και τους φορείς των Ιωαννίνων, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
Αρωγός στην προσπάθεια της Κιβωτού είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου.
«Η πόρτα της Πωγωνιανής είναι ανοιχτή εδώ και έναν αιώνα για κάθε παιδί που θέλει να μορφωθεί, που θέλει μια στέγη. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πωγωνήσιος Σπύρος Γκίλας είναι εθελοντής στην Κιβωτό εδώ και 12 χρόνια και με την εμπειρία του ευχήθηκε να βρεθούν πολλοί εθελοντές που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
Στενή συνεργασία με την Κιβωτό έχει και το παράρτημα Ιωαννίνων του ΕΕΣ που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κιβωτό στην Αθήνα και ξεχώρισε το σπουδαίο έργο, την οργάνωση και την αποδοχή που δείχνει ο κόσμος σε αυτή, όπως ανέφερε η Πρόεδρος Μάρθα Παπαδοπούλου.
Παράλληλα, ως διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους η κα Παπαδοπούλου τόνισε, ότι θα γίνουν προσπάθειες να συνδυαστεί το έργο της Κιβωτού με την μακρόχρονη ιστορία της Πωγωνιανής με στόχο την ανάδειξή της.