Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Σύσκεψη για το ρυθμιστικό σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ρυθμιστικό σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων παρουσιάστηκε σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη.
Στη σύσκεψη εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών συμμετείχαν ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής, ενώ πήραν μέρος η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμητρα Γεωργακοπούλου -Μπάστα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ζίτσας, Δημήτρης Ρογκότης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, Γιώργος Ρεκατσίνας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Αργύρης, και ο βουλευτής Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου.
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος στηρίζεται στη μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΥΠΕΚΑ - γνωστή ως μελέτη Χουσιανάκου - και εμπεριέχει σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών στις πέντε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί.
Εκ μέρους του δημάρχου Ιωαννίνων δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή του Μάτσικα, στην ίδρυση τράπεζας γης και στην ανάγκη να μη δομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό στο στρατόπεδο Βελισσαρίου. Επισημάνθηκε, επίσης, το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Περάματος, όπου το σχέδιο πόλης δεν έχει επεκταθεί από το 1954, θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη οριστικοποίησης λύσης για την κατασκευή κόμβου στην Εγνατία (Δρίσκος ή Μπαλντούμα), ώστε να συνδεθεί το βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου και τονίστηκε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το καθεστώς χρήσεως γης πέριξ του ΙΚΕΑ.
Παράλληλα, έγινε συζήτηση και για τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ρυθμιστικού, όπου διαφάνηκε καταρχήν συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και των τοπικών παραγόντων.
«Φαίνεται ότι το Ρυθμιστικό οδεύει προς το τέλος του. Μόλις το υπουργείο οριστικοποιήσει το σχέδιο νόμου, θα συζητηθεί εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο. Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και σε εύλογο χρονικό διάστημα η διαδικασία θεσμοθέτησης θα έχει ολοκληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα και να δρούμε αποτελεσματικά», δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Φίλιος.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr