Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Λίστα με ισοδύναμα μέτρα ύψους 4,4 δις

Με δύο πλήρως επεξεργασμένες προτάσεις, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης ισοδυνάμων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν μειώσεις σε ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες από το πακέτο το 11,5 δισ., θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Φώτης Κουβέλης, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι περικοπές στις πολύ χαμηλές συντάξεις, στα ειδικά επιδόματα ανεργίας και η πλήρης κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο.

Τις δύο προτάσεις επεξεργάστηκαν οι Σ. Παπαθανασίου και Δημ. Χατζησωκράτης, οι οποίοι αφού διασταύρωσαν τα ποσά με τους κωδικούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντόπισαν κονδύλια, στους προϋπολογισμούς που αφορούν την Άμυνα, την Υγεία και Ενέργεια, από τα οποία μπορούν να περικοπούν ποσά ύψους 4,4 δισ., την ώρα που από τους ίδιους κωδικούς τα αρμόδια υπουργεία περικόπτουν μόλις 1,4 δισ.
Η δεύτερη πρόταση αφορά την πρόβλεψη να υπάρξει «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων» στο πακέτο των 11,5 δισ., γεγονός που σημαίνει πως για ένα τμήμα από το συνολικό πακέτο μέτρων να υπάρξει η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας ή από την εξυγίανση των δαπανών της δημόσιας διοίκησης.

Τις δύο προτάσεις συζήτησαν τα δύο στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς  με τον Γ. Στουρνάρα στα μέσα της εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών να εμφανίζεται καταρχήν θετικός, υπό την «αίρεση» ότι οι εν λόγω προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές και από την τρόικα. Συγκεκριμένα η πρόταση των ισοδύναμων μέτρων της Δημοκρατικής Αριστεράς   στο τομέα της Άμυνας αφορά περικοπές δαπανών ύψους 2,265 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη πρόταση της κυβέρνησης περιορίζεται στα 517 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα:
•Από μετάθεση, μετά το 2014, πληρωμής εξοπλισμού, εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ, όταν στην πρόταση της κυβέρνησης το αντίστοιχο κονδύλι είναι 457 εκατ.
•Αξιοποίηση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού 600 εκατ. (μηδενική η πρόβλεψη).
•Από την αναδιοργάνωση των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, εξοικονόμηση 500 εκατ. (μηδενική η πρόβλεψη της κυβέρνησης).
•Από το κλείσιμο και την αξιοποίηση στρατοπέδων, 250 εκατ., όταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του υπουργείου είναι 32 εκατ.
•Μείωση λειτουργικών εξόδων κατά 129 εκατ. (35 εκατ. η κυβερνητική πρόταση).
•Κατάργηση τεκμαρτών οδοιπορικών 120 εκατ. (μηδενική η πρόταση του υπουργείου).
•Μείωση των δαπανών για ΝΑΤΟ κατά 66 εκατ. (μηδενική η πρόταση του υπουργείου).
Υγεία
Στον τομέα της Υγείας προβλέπει περικοπές 1,787 δισ., έναντι των 911 εκατ. που προτείνονται από τους ίδιους κωδικούς στην κυβερνητική πρόταση. Ειδικότερα:
•Από υποεκτίμηση της φαρμακευτικής δαπάνης εξοικονόμηση 900 εκατ., έναντι 800 εκατ. της πρότασης του υπουργείου.
•Από μείωση της δαπάνης των νοσοκομείων σε φάρμακα 150 εκατ., έναντι 111 της πρότασης της κυβέρνησης.
•Ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων, που αφορούν την εξόφληση των οφειλών των φαρμακευτικών εταιρειών προς το κράτος, εξοικονόμηση 385 εκατ. (μηδενική η πρόταση της κυβέρνησης).
•Από την εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης των νοσοκομείων, με έλεγχο και διασταύρωση των προμηθειών 300 εκατ. (μηδενική η πρόταση της κυβέρνησης).
•Από την καθιέρωση πρωτοκόλλου για διαγνωστικές εξετάσεις άνω των 200 ευρώ, εξοικονόμηση 35 εκατ. (μηδενική η πρόταση της κυβέρνησης).
•Από την εσωτερίκευση μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών 20 εκατ. (μηδενική η πρόταση της κυβέρνησης).
Ενέργεια
Στον τομέα της Ενέργειας προτείνεται μείωση 250 εκατ. των επιδοτήσεων (φτάνουν τα 650 εκατ.) προς τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται διαθέσιμες προς λειτουργία για λόγους ασφαλείας.
Τέλος, προτείνεται η πληρωμή κατά 50% των μισθών και των συντάξεων των κληρικών από το κράτος (το υπόλοιπο 50% να το αναλάβει η Εκκλησία). Από το μέτρο θα ελαφρυνθεί ο προϋπολογισμός κατά 132 εκατ. (100 εκατ. από μισθούς και 32 εκατ. από τις συντάξεις). Η πρόταση, ωστόσο, φαίνεται να απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τη «ρήτρα ισοδυνάμων μέτρων» στο πακέτο των 11,5 δισ., προτείνεται να ενταχθούν τα μέτρα που θεωρούνται ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα, όπως η μείωση χαμηλών συντάξεων, η αύξηση του ηλικιακού ορίου για ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, ο περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων στη βάση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων και άλλα.
Επίσης να υπάρχει πρόβλεψη να επιμεριστούν τα μέτρα στους δύο επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013 , καθώς το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης, κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων. Η δυνατότητα να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων, σημειώνει στην «ΗτΣ» ο Σ. Παπαθανασίου «είναι αυξημένη, αφού και αυτοί πρέπει να έχουν κατανοήσει ότι η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης προϋποθέτει κοινωνική και πολιτική αποδοχή».

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr