Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Εντός των επόμενων εβδομάδων το σχέδιο για τις ΕΟΖ, δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο Κωστής Χατζηδάκης

"Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία"

Τη σημασία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών για την ανάπτυξη της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός τόνισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι σχετικές τεχνικές μελέτες προκειμένου να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προτάσεις για εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας.
Ένα τελικό σχέδιο για τις ΕΟΖ αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης εντός των επόμενων εβδομάδων.
Επανέλαβε τις είκοσι προτεραιότητες που έχει θέσει για το υπουργείο (και οι οποίες παρουσιάστηκαν σε δυο δόσεις αρχές και τέλη Αυγούστου), ενώ έδωσε έμφαση στο θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "η χώρα χρειάζεται μια πραγματική υπέρβαση σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της. Για αυτό έχουμε καταθέσει και την πρόταση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Η σύσταση ζωνών μπορεί να μην έχει γεωγραφική μορφή και να αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου. Πρέπει, όμως, να είμαστε ξεκάθαροι. Παρ’ ότι οι ΕΟΖ δεν προϋποθέτουν πρόσθετους πόρους από την ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας στις οποίες προχωρούμε, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Ήδη, αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε την πολιτική υποστήριξη των εταίρων μας, ιδίως εφόσον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούμε και τις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θεωρούμε πως οι ΕΟΖ μπορούν να δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις, αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές".