Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Θανάσης Μποζιάρης: Σενάριο ή υπαρκτός εφιάλτης;


Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ είναι το υπέροχο δέντρο που ευδοκιμεί και στην πατρίδα μας ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Είναι δέντρο υδροχαρές («ο πλάτανος θέλει νερό και η λεύκα θέλει αέρα» ή «όπου φυτρώνει πλάτανος, περίσσιο είν΄ το νερό»), φυλλοβόλο, σκιερό έως βαθύσκιωτο, μακρόβιο έως υπεραιωνόβιο (σώζονται πλατάνια 500-700 ετών), φιλόφωτο, μεγαλόσωμο έως γιγάντιο, ένα ιδιαίτερο δέντρο που στολίζει δρόμους και πλατείες και των χωριών μας. Ποιος ταλαιπωρημένος περαστικός δεν ξαπόστασε στον ίσκιο του, ποιος στον ίσκιο του δεν έζησε στιγμές χαράς, πανηγυριού και ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, λύπης και πόνου, ποιος δεν κουβάλησε στις περιπλανήσεις της μοίρας του μνήμες γραμμένες υπό τη σκέπη του;
Εδώ και καιρό όμως αυτός ο γίγαντας ασθενεί. Τον βρήκε η αρρώστια «του μεταχρωματικού έλκους». Αυτή επεκτείνεται και μεταδίδεται διότι και όσο δεν λαμβάνονται μέτρα. Ήδη και στα μέρη μας η ασθένεια είναι πολύ προχωρημένη και η συντελεσθείσα καταστροφή ανυπολόγιστη. 
Τη βλέπει κανείς τόσο εύκολα και παντού. Ούτε κι εγώ μπορώ να φανταστώ την ώρα που στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών μας στη θέση του θα απομείνει φάντασμα το ξύλινο κουφάρι του, άφυλλο, άδροσο, άχρηστο και νεκρό …Καθολικός ο εφιάλτης, υπαρκτός όμως και όχι πλέον απόμακρος. Οι αιτίες έπρεπε έγκαιρα να επισημανθούν και το σπουδαιότερο να είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τα όργανά της, μεταξύ των οποίων και από την Περιφέρειά μας και από το Δήμο μας.
Ήδη θα έπρεπε και ο Δήμος μας με επιμονή να είχε ήδη δρομολογήσει ό,τι οι ειδικοί προτείνουν. Και έχει τη σχετική τεχνογνωσία καθώς στελεχώνεται από ειδικούς, έχει 2 Γεωπόνους (προίκα των καποδιστριακών Δήμων). Άραγε ενεργοποίησε ποτέ το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει στο οργανόγραμμά του ή και αυτό το κρατάει ακόμα ανενεργό; Η εγρήγορση έπρεπε και πρέπει να είναι και σταθερά συνεχής και πρακτικά αποτελεσματική.
Δεν μας έφταναν, λοιπόν, οι τόσες λάθρα και ανεξέλεγκτες επεμβάσεις που συμβαίνουν στη χλωρίδα του Πωγωνίου όπως η λαθροϋλοτόμηση, το λαθρεμπόριο δασικών προϊόντων, τα λαθραία νταμάρια, η καταστροφή της κοίτης των ποταμιών -π.χ. του Κουβαρά- οι αυθαίρετες διανοίξεις δασικών δρόμων, οι τόσες άλλες έκνομες ενέργειες (ανεξέλεγκτες χωματερές, λαθροθηρία …) αλλά και ...αναπτυξιακές επεμβάσεις που τη σκοτώνουν. Τώρα ήρθαν –ίσως και ως φυσικό επακόλουθό τους- και οι αρρώστιες!
Δυστυχώς αρχίσαμε να ζούμε τον εφιάλτη.