Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η ρίψη δολωμάτων κατά της λύσσας των αλεπούδων στην Περιφέρεια Ηπείρου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, θα ριχθούν από αέρος αντιλυσσικά εμβόλια δολώματα για τις αλεπούδες, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Τα δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και εφιστάται η προσοχή στους κατοίκους της υπαίθρου σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές να μη τα αγγίξουν. Σε περίπτωση επαφής θα πρέπει άμεσα να συμβουλευθούν το γιατρό για τη λήψη προληπτικής αγωγής.
Η φθινοπωρινή περίοδος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων θα ξεκινήσει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στις 4 Νοεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει περίπου μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2015 (με πιθανότητα παράτασης αναλόγως των καιρικών συνθηκών).
Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.
Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού). 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η οποιαδήποτε επαφή με αυτά ενώ οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Το εμβόλιο δόλωμα αποτελείται από:
-Μια κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου μέσα σ’ ένα περίβλημα
-Το περίβλημα είναι ελκυστικό για την αλεπού (οσμή ψαριού) και περιέχει τετρακυκλίνη ως βιοδείκτη
-Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση (προσοχή αντιλυσσικό εμβόλιο, μην αγγίζετε κ.λπ.)

-Σε περίπτωση επαφής του ανθρώπου με το εμβόλιο πρέπει ο άνθρωπος να υποβληθεί σε προληπτική αντιλυσσική αγωγή, ιδιαίτερα αν ήλθε σε επαφή με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας (δηλ. το καθ’ αυτό εμβόλιο).