Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Πριν τα Χριστούγεννα η προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων


Έως 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012-14 και ως τις 15 Δεκεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, «Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες μεγάλο μέρος των οικονομικών εκκρεμοτήτων της περιόδου 2012-2014 και ως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή που αφορά την ενιαία ενίσχυση».
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» σε όλες τις χώρες για την καταβολή της προκαταβολής έως 70%.
Η απόφαση για την πληρωμή της προκαταβολής τα προηγούμενα χρόνια υπογραφόταν μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Φέτος όμως, λόγω της νέας ΚΑΠ, για να δοθεί η προκαταβολή του τσεκ θα πρέπει πρώτο ο κ. Αποστόλου να υπογράψει τις λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα, οι οποίες πρέπει να αναρτηθούν σε όλους τους Δήμους.
Αν δεν δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής.


Επομένως το ερώτημα είναι, γιατί ο αρμόδιος Υπουργός δεν προχωρά στην υπογραφή των προσωρινών δικαιωμάτων;
Να σημειωθεί πως με την κατανομή των προσωρινών δικαιωμάτων οι δικαιούχοι έχουν 20 ημέρες προθεσμία για την υποβολή των ενστάσεων.
Όμως η προκαταβολή μπορεί να καταβληθεί πριν ολοκληρωθούν οι ενστάσεις και οι έλεγχοι, αφού υπάρχει μια ανοχή των κοινοτικών παραγόντων (π.χ. να µη γίνουν σε αυτή τη φάση διασταυρωτικοί έλεγχοι).

Με την εξόφληση, που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του αγροτικού τομέα με όλη αυτή την καθυστέρηση αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου και όχι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, μπορεί να γίνει και η εκκαθάριση (επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς ατελώς ή πληρωμή υπολοίπων).