Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Απολογισμός 2,5 χρόνων-Οι προτάσεις μας

Η Παράταξή μας, με την αρμόζουσα θεσμική ευθύνη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, πρότεινε δράσεις και πρωτοβουλίες για την καλύτερη λειτουργία, οργάνωση και αποτελεσματικότητα του Δήμου, για την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων και της περιοχής. Κατήγγειλε και ανέδειξε κάθε φορά τις αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες και τις πρακτικές που υπέκρυπταν αδιαφάνεια, σκοπιμότητες και προχειρότητα .
Ειδικότερα προτείναμε μεταξύ των άλλων:
-Την Αποκέντρωση Τμημάτων και Υπηρεσιών του Δήμου σε άλλες έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων για την ενίσχυση, την αναβάθμιση και την απαραίτητη στήριξη των τοπικών περιοχών.
-Την εκπόνηση και υλοποίηση από τις υπηρεσίες του Δήμου Μελέτης για την δημιουργία Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας για την καλύτερη εξυπηρέτηση στα χωριά μας.
-Την σύνταξη και υλοποίηση ολοκληρωμένης Μελέτης για την Συγκοινωνιακή δημοτική σύνδεση όλων των Τοπικών Κοινοτήτων με τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων και το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου.
-Την σύσταση της Πάγιας Προκαταβολής για τα Τοπικά Συμβούλια για να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές τους.
-Την μείωση των τελών ύδρευσης, φωτισμού και καθαριότητας για ορισμένες κοινωνικές ομάδες.
-Την σύνταξη υδρογεωλογικής μελέτης για τα υδάτινα αποθέματα του δήμου σχετικά με την διαμόρφωση των τελών ύδρευσης.
-Την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών με οργανωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο, αντί του Παζαριού.
-Την επίλυση των προβλημάτων των Σφαγείων Παρακαλάμου και Κεφαλοβρύσου και την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
-Την λειτουργία των ΤΑΞΙ στον Δήμο μας, με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
-Την Ανάδειξη και Προβολή του Δήμου με συγκεκριμένες δράσεις, ξεκινώντας αρχικά με την τοποθέτηση πινακίδων στο Δήμο και χαρτών με τις απαραίτητες σημάνσεις για τα επισκέψιμα σημεία συνολικά του Δήμου μας.
-Την σύνταξη του Στρατηγικού Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου.
-Την σύνταξη συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου Σχεδίου-Πρότασης για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας και των δημοσίων κτιρίων.
-Την στήριξη και λειτουργία του Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο Δελβινάκι.
-Καταθέσαμε Μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του Νερόμυλου Ρογοζίου μέσα από την δημιουργία έργου μικρού υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
-Καταθέσαμε πρόταση συγκεκριμένων ενεργειών από το Δ.Σ. για το θέμα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή μας.
-Καταθέσαμε θέσεις, απόψεις και παρατηρήσεις για τις προτάσεις δημιουργίας Αιολικών Πάρκων στα όρια του Δήμου μας.
-Καταγγείλαμε την μονομερή και αυθαίρετη ενέργεια του Δημάρχου να καταργήσει με το "έτσι θέλω" την Γιορτή της 9ης Μαίου στο Χάνι Δελβινάκι.
-Καταγγείλαμε την απόφαση του Δημάρχου να αποσύρει την νομική στήριξη του Δήμου από την προσφυγή του πρώην Δήμου Δελβινακίου και κατοίκων για την έδρα του Δήμου Πωγωνίου.
-Καταγγείλαμε τα θέματα της αδιαφάνειας, της έλλειψης ενημέρωσης και διαλόγου στην λειτουργία των Οργάνων, την μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών όσον αφορά στα αιτήματα των Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων.
-Καταγγείλαμε τις παράνομες Διακηρύξεις (π.χ. Παζάρι, Καθαριότητα, Πρόγραμμα ΙNTERREG), τις κατατμήσεις και αναθέσεις έργων, το γεγονός της μη βεβαίωσης και είσπραξης συγκεκριμένων εσόδων από τον Δήμο, αλλά επιπλέον και την μη είσπραξη βεβαιωθέντων εσόδων και οφειλών προς τον Δήμο ύψους εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, κ.ά.
-Για ΕΟΖ: το Δ.Σ. δεν πήρε καμία απόφαση να γίνει ΕΟΖ. Υποβάλλαμε συγκροτημένη πρόταση, που έγινε δεκτή και περιελάμβανε σημεία - όρους προκειμένου να συμπεριληφθούν στη συγκρότηση σχετικής Μελέτης, η ολοκλήρωση της οποίας θα αναδείκνυε την αναγκαιότητα διεκδίκησης εφαρμογής ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων για το Πωγώνι, ενώ συγχρόνως θα απέκλειε κάθε σκέψη και ενδεχόμενο ίδρυσης ΕΟΖ κατά το διεθνές πρότυπο των τρίτων χωρών.
-Για το Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών: δεν συνηγορήσαμε στην δημιουργία του Κέντρου. Το Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής.
-Καταθέσαμε προτάσεις Αποφάσεων και Ψηφισμάτων για θέματα του Δήμου τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ΑΤΕ, την Δωδώνη, την 28η Οκτωβρίου, την Μεταλλουργική Β.Η., την κατάργηση των Δημόσιων Υπηρεσιών, την εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση, κ.ά. και απαιτήσαμε την συνεχή διεκδίκηση των αιτημάτων και δικαιωμάτων του Δήμου και των κατοίκων του.
Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες του Πωγωνίου ότι, όλες οι θέσεις και οι προθέσεις μας βρέθηκαν στο προσκήνιο και στη διάθεση της κοινωνίας και δεν είχαμε καμία συμμετοχή σε παρασκήνια και συζητήσεις σε διαδρόμους.
Εμείς έτσι θα συνεχίσουμε.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ


Ο επικεφαλής της Παράταξης και
 Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Γιάννης Ντόντης