Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: «Όσοι τώρα … κόπτονται για τη «ΔΩΔΩΝΗ» την θέλουν ξανά τσιφλίκι τους…»!

«Ανοιχτή επιστολή» με την οποία δημόσια και επώνυμα στηρίζει τη νέα ιδιοκτησία της γαλακτοβιομηχανίας

«Πιστεύουμε ότι ο «πόλεμος» με τους νέους ιδιοκτήτες της «Δωδώνης» δεν είναι λύση για μας τους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, η συνεργασία και η στήριξη της βιομηχανίας, όχι βέβαια χωρίς κριτική, ακόμη και πίεση εάν χρειασθεί, θα είναι επωφελής, τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για την περιοχή γενικότερα».
Τα παραπάνω τονίζει σε «ανοικτή επιστολή» προς όλους τους συναδέλφους κτηνοτρόφους, η 7μελής «Επιτροπή Κτηνοτρόφων Πωγωνίου για στήριξη της ΔΩΔΩΝΗΣ», η οποία καταγγέλλει τις μικροπολιτικές που παίζονται τελευταία, με σκοπό να επανέλθει η γαλακτοβιομηχανία στο παλιό συνεταιριστικό της σχήμα. «Δεν είναι λύση λοιπόν να φωνάζουμε να φύγουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες, γιατί κάποιοι άλλοι επιθυμούν διακαώς να ξαναγίνουν… χαλίφηδες, κάνοντας τη «Δωδώνη» τσιφλίκι τους…», αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «σήμερα όπως ήρθαν τα πράγματα μέσα στο κλίμα της γενικής ιδιωτικοποίησης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είναι σκόπιμη αφέλεια κάθε προσπάθεια αλλαγής της μορφής της βιομηχανίας».

Ολόκληρη η επιστολή
Το πλήρες κείμενο της «ανοιχτής επιστολής» της «Επιτροπής Κτηνοτρόφων του Πωγωνίου» που υπογράφουν τα 7 μέλη της (από τους παλαιότερους παραγωγούς που δίνουν τα γάλα τους στην «Δωδώνη») έχει ως εξής:
«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε να γίνεται ένας ανελέητος πόλεμος από το παλιό κατεστημένο της βιομηχανίας «Δωδώνης», ενάντια στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Αντιλαμβανόμαστε πως πέρα απ’ τις μικροπολιτικές που παίζονται, σκοπός τους είναι να επανέλθει η «Δωδώνη» στο παλιό συνεταιριστικό της σχήμα.
Η ουσία όμως για μας τους κτηνοτρόφους είναι ότι, αυτοί που… κόβονται για το καλό μας κάνουν και πάλι πειράματα στην πλάτη μας, όπως έκαναν και στο παρελθόν, που οι συνεταιρισμοί είχαν γίνει μαγαζί των επιτηδείων, που βούλιαξαν τα πάντα! Ποιος δεν γνωρίζει τι έγινε με την Ένωση Συνεταιρισμών Πωγωνίου (ΕΣΠΩ), που οι υπάλληλοι έμειναν στο δρόμο και ό,τι υπήρχε λεηλατήθηκε, ή ακόμη τι έγινε σήμερα στην «Πίνδο» όπου οι υπάλληλοι και οι παραγωγοί – πτηνοτρόφοι είναι μήνες απλήρωτοι και κανείς δεν μιλάει.
Βέβαια και εμείς, όπως και άλλοι κτηνοτρόφοι, θα θέλαμε να είχε εξυγιανθεί η «Δωδώνη» και όχι να πουληθεί. Όμως σήμερα, όπως ήρθαν τα πράγματα μέσα στο κλίμα της γενικής ιδιωτικοποίησης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είναι σκόπιμη αφέλεια κάθε προσπάθεια αλλαγής της μορφής της βιομηχανίας.
Δεν είναι λύση λοιπόν να φωνάζουμε να φύγουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες, γιατί κάποιοι επιθυμούν διακαώς να ξαναγίνουν… χαλίφηδες, κάνοντας τη «Δωδώνη» τσιφλίκι τους…
Τουλάχιστον η «Δωδώνη» σήμερα, παρά την πρωτοφανή κρίση, εξακολουθεί να δίνει την μεγαλύτερη τιμή γάλακτος πανελλαδικά και προσφέρει τη δυνατότητα να πουλήσει το γάλα του και ο μικρότερος παραγωγός. Ζητήσαμε και από άλλες εταιρείες να πάρουν το γάλα, όμως καμία δεν έδινε τη σημερινή τιμή, ούτε όμως αναλάμβαναν να πάρουν το γάλα από τους μικροπαραγωγούς.
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα - δηλαδή η μη πληρωμή των κτηνοτρόφων κατά μήνα, όπως παλιά – ελπίζουμε ότι με την ομαλοποίηση της τραπεζικής αγοράς, θα τακτοποιηθεί.
Εξ’ άλλου, ποιος και πώς θα διαβεβαίωνε ότι με το παλιό καθεστώς διοίκησης η «Δωδώνη» σήμερα θα μπορούσε να μας πληρώνει κάθε μήνα, ή θα είχε κι αυτή τα χάλια της «Πίνδου» που προαναφέραμε;
Για όλα λοιπόν τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι ο «πόλεμος» με τους νέους ιδιοκτήτες της «Δωδώνης» δεν είναι λύση για μας τους κτηνοτρόφους. Αντίθετα, η συνεργασία και η στήριξη της βιομηχανίας, όχι βέβαια χωρίς κριτική, ακόμη και πίεση εάν χρειασθεί θα είναι επωφελής, τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για την περιοχή γενικότερα.
Τον «πόλεμο» στη βιομηχανία, ας τον κάνουν οι μόνιμοι «κτηνοτροφοπατέρες» που εξακολουθούν να έχουν τα ίδια μυαλά, τα οποία μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Η Επιτροπή Κτηνοτρόφων του Πωγωνίου για στήριξη της «Δωδώνης»
Σιόκα Γιούλα Μυριούνη, Τσιόβουλου Ελένη, Μπαδήμας Λουκάς, Τώνης Αθανάσιος, Γκόγκας Σταύρος, Μπάσιος Φώτης, Κούρος Σπύρος»

 ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr