Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία

Τί προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

«Από τη μύγα ξύγκι» προσπαθεί να βγάλει το υπουργείο Οικονομικών με τα νέα φορολογικά μέτρα που «κρύβει» το νομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Βάζει στο στόχαστρο και πάλι τους ιδιοκτήτες ΙΧ με κυβισμό άνω των 2000 κυβικών, που τους έχουν ήδη «ξεζουμίσει» όλα τα προηγούμενα μέτρα της τελευταίας 5ετίας, αλλά ακόμα και … το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν δικαιούχοι του ΟΑΕΔ!
Αν και τυπικά πρόκειται για «Κώδικα» που «κωδικοποιεί» υφιστάμενες διατάξεις Φορολογίας Εισοδήματος και όχι νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να αλλάξει όσα προέβλεπαν οι προηγούμενοι φορολογικοί νόμοι, για να βάλει και νέα μέτρα.
Με τα νέα δεδομένα:
- Οι ιδιοκτήτες ΙΧ με κινητήρα 1.929 κυβικών και άνω, τα οποία ήταν σε κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του 2012, θα πάρουν και ένα δεύτερο εκκαθαριστικό φέτος για τον Φόρο Πολυτελείας, πέραν του φόρου εισοδήματος της χρονιάς.
-  Από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης φαίνεται να εξαιρούνται οι κάτοχοι σκαφών, που θα πληρώνουν μόνο τέλος πλόων. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «οι διατάξεις που διέπουν τη φορολογία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των συνδεομένων φυσικών προσώπων δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα».
- φόρο θα πληρώνουν και οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ. Αν έχουν κάποια πηγή εισοδήματος (πχ ενοίκια) που τους αποφέρει εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, τότε θα φορολογούνται και για το επίδομα ανεργίας
-  γλιτώνουν εν μέρει όσοι υπάγονται στα τεκμήρια καθώς η διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό εισόδημα, δεν θα φορολογείται κατ’ ανάγκη ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα αλλά θα μπορεί να φορολογείται και ως εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία.
-  δεν καταργείται η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, με άλλη διάταξη που έρθει στη Βουλή, θα υπολογίζεται έκπτωση 2100 ευρώ ετησίως στον υπολογισμό της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις.
-  ενήλικες έως 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν ή είναι άνεργοι του ΟΑΕΔ, θα αντιμετωπίζονται από την εφορία σαν προστατευόμενα τέκνα.
-  ο επιπλέον φόρος με βάση τα τεκμήρια υπολογίζεται στην κλίμακα εισοδήματος όπως και τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου (πχ κλίμακα μισθωτών αν είναι μισθωτός) και όχι με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών.
- παραμένει η απαλλαγή για τα 200 τμ και έτσι, για τεκμαρτό εισόδημα δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προς  γονείς ή παιδιά απαλλάσσεται από το φόρο 3% επί της αντικειμενικής.
- δεν εκπίπτουν από το εισόδημα των επιχειρησεων, οι τόκοι δανείων αν ξεπερνούν τους τόκους βάσει του μέσου τραπεζικού επιτοκίου για τις επιχειρήσεις (με βάση το δελτίο της ΤτΕ). Το υπερβάλλον θεωρείται εισόδημα και φορολογείται.
- Επιβάλλεται κατά την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, αντίστοιχα, αυξάνεται από δύο τοις χιλίοις (2‰) σε τριάμισι τοις χιλίοις (3,5‰).
-  η προκαταβολή φόρου σε ΟΕ, ΕΕ είναι στο 55% και δεν αυξάνεται σε 80%
Ο φόρος Πολυτελείας θα ισχύσει από την ψήφιση του νόμου, ενώ τα άλλα μέτρα για τα εισοδήματα από 1.1.2014.