Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ύστατες προσπάθειες για να εντοπιστούν οι δραπέτες

Στη Θεσπρωτία χθες και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Εντατικοποιούνται και επεκτείνονται οι έρευνες.

Με «κομμένη την ανάσα»  παρακολουθούν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων- και όχι μόνο- , τις προσπάθειες της Αστυνομίας να εντοπίσει και να συλλάβει τους επικίνδυνους  Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων,   των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής   στην περιοχή Παραμυθιάς – Σουλίου.
Αν και οι έρευνες των τεσσάρων ημερών δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα, ωστόσο η Αστυνομία θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να έχουν καταφέρει να φθάσουν στα σύνορα από τη Φροσύνη Σουλίου, όπου εγκατέλειψαν το δίκυκλο μηχανάκι που είχαν κλέψει  στη  Γλυκή. 

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Για το λόγο αυτό οι αστυνομικές έρευνες εντείνονται και ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ηγεσία της ΕΛΑΣ στη σύλληψη των δύο δραπετών είναι η συνεχής αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Χθες στη Θεσπρωτία έφτασε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Ν. Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος αφού πέταξε με ελικόπτερο για αρκετή ώρα πάνω από τις περιοχές Σουλίου και Φιλιατών, στη συνέχεια προήδρευσε σύσκεψης στην Ηγουμενίτσα.  Σε αυτή, πήραν μέρος ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Δ. Τσακνάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κ. Τρομπούκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας Γ. Λελοβίτης και άλλοι αξιωματικοί, κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία των ερευνών και αποφασίστηκε ο επανασχεδιασμός της επιχείρησης. Η ηγεσία της ΕΛΑΣ, δεν κρύβει ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και πολύ επικίνδυνη επιχείρηση, καθώς οι δραπέτες φέρουν βαρύ οπλισμό και είναι αδίστακτοι, για αυτό και έχει πάρει πρόσθετα μέτρα ασφάλειας κατά τις επιχειρήσεις.
Επεκτείνονται οι έρευνες
Από νωρίς  χθες το βράδυ, ξεκίνησε μια νέα εκτεταμένη αναζήτηση των δραπετών, με τις Αστυνομικές δυνάμεις να αναζητούν πιθανά κρησφύγετα στις περιοχές Σουλίου και Παραμυθιάς.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όλες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες ενισχύθηκαν από χθες με καταδρομείς του στρατού, βρίσκονται κατά μήκος του Καλαμά, των συνόρων, ενώ υπάρχει και μια τρίτη ζώνη στα χωριά του Κάτω Ζάλογγου.
Οι έρευνες επεκτείνονται και στις γειτονικές περιοχές Σελλών και Μολοσσών του Νομού Ιωαννίνων, καθώς εκτιμάται ότι οι Αλβανοί κακοποιοί, μην έχοντας πλέον και μεγάλα αποθέματα σε δυνάμεις και τρόφιμα θα πρέπει να αναζητούν διόδους διαφυγής από σημεία που ενδεχομένως θεωρούν ότι δεν αστυνομεύονται επαρκώς.
Το γεγονός μάλιστα ότι μέχρι και χθες δεν είχε καταγγελθεί κλοπή κάποιου αυτοκινήτου, ως επίσης και κάποιας διάρρηξης για εξασφάλιση τροφίμων,  οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι δραπέτες παραμένουν «κρυμμένοι» περιμένοντας την ευκαιρία να ξεφύγουν. 
Η Αστυνομία εξακολουθεί να στηρίζει πολλές ελπίδες στις θερμικές κάμερες και σε άλλα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει, ενώ οι περιπολίες και τα μπλόκα σε σημεία που οδηγούν στα σύνορα ενισχύονται συνεχώς. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και σε περάσματα λαθρομεταναστών και εμπόρων ναρκωτικών, καθώς τουλάχιστον ο ένας από τους δραπέτες, ο Κόλα, είχε αρχίσει τη δράση του στην Ελλάδα με την «εισαγωγή» ναρκωτικών.
Γενικό «μούδιασμα»
Η μέχρι τώρα εξέλιξη της επιχείρησης, έχει προκαλέσει γενικό «μούδιασμα», όπως προαναφέραμε, στους κατοίκους των χωριών μας και κυρίως εκείνων που βρίσκονται εντός του «πεδίου ερευνών» της ΕΛΑΣ, καθώς και όσων είναι προς τα σύνορα με την Αλβανία. Μεγαλύτερο άγχος διακρίνει τους εργαζόμενους σε κτηνοτροφικές εργασίες και στην ύπαιθρο, που έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να έλθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους δραπέτες. Μάλιστα και από αστυνομικές πηγές, ως ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα που τίθενται προς εξέταση, φέρουν τους δραπέτες να έχουν βρει καταφύγιο σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπως είχαν κάνει και στην περιοχή της Ευρυτανίας.
Αλβανική πρόκληση
Την ώρα που εκατοντάδες αστυνομικοί δίνουν μάχη για τη σύλληψη των δραπετών και οι κάτοικοι της Ηπείρου είναι αναστατωμένοι, αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του φερόμενου  ως Προέδρου των Αλβανών Εργαζομένων στην Ελλάδα Ταχίρ Μίτσι, ο οποίος είδε… βεντέτα των αστυνομικών με τους δραπέτες. Υποστήριξε ότι οι φυλακισμένοι έχουν δικαίωμα να αποδράσουν προς την ελευθερία (!), όπως δικαίωμα έχει και η Ελληνική Πολιτεία να τους συλλάβει και να τους δικάσει. «Δε μπορώ – συνέχισε-  να δεχτώ όμως οι αστυνομικοί να αρχίζουν βεντέτες και να σκοτώνουν  εντός Ελλάδος, αυτά τα παιδιά»! Περί των παιδιών των Ελλήνων, που έπεσαν και πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες των δραπετών  - κακοποιών ουδείς λόγος!