Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου-Λευκάδος: Συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους για καλύτερες τιμές στο γάλα και αγώνα για καλύτερες συνθήκες εργασίας των νέων συναδέλφων

Το σωματείο μας είναι αλληλέγγυο στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων για καλύτερες τιμές στο γάλα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ και της ΑΤΕ. Καταδικάζουμε την επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις μελών του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού. Θα συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος και θα επιδιώξουμε κοινό μέτωπο σε όλη την περιοχή. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου – Λευκάδας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γεωπόνοι τονίζοντας ότι: «τον τελευταίο χρόνο τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα. Μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου είδαμε την ανεργία να εκτινάσσετε στα ύψη ενώ οι μισθοί από την άλλη πλευρά έχουν πάρει την κάτω βόλτα».



Οι Γεωπόνοι στην ανακοίνωσή τους προσθέτουν τα εξής:


Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 2500 περίπου θέσεις για γεωπόνους στις υπηρεσίες του υπουργείου γεωργίας. Οι μόνες θέσεις εργασίας που έμειναν περίπου σταθερές σε αριθμό αν και αυτές δέχτηκαν μια μείωση ήταν τα αγροτικά (ενός έτους) των νέων συναδέλφων. Βέβαια τα 2 αυτά χρόνια είδαμε ότι οι συνάδελφοι που έκαναν τα «αγροτικά» τους αντιμετωπίζονται από το υπουργείο και την κυβέρνηση σαν φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό για όλες τις δουλειές. Και πιο συγκεκριμένα τόσο πέρυσι όσο και φέτος όλοι αυτοί οι συνάδελφοι μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία χωρίς τη θέληση τους και με την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάντα να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους σε περίπτωση που αρνηθούν. Βέβαια οι συγκεκριμένοι δεν είναι οι μόνοι, παρόμοιο καθεστώς αντιμετωπίζουν και οι συμβασιούχοι του ΕΛΓΑ που μέσα σε 8 μήνες προλαβαίνουν να δουν όλοι σχεδόν την επικράτεια της χώρας. Με αυτές τις παράνομες μετακινήσεις καλύπτουν την δουλειά που υπάρχει χωρίς να αναγκάζονται να προσλαμβάνουν συναδέλφους με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ανεργίας να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ενώ την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ χαρατσώνει τους αγρότες. Ειδικά στον ΕΛΓΑ έχουν μετακινήσει και συναδέλφους από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τους Δήμους.


Πρέπει να βάλουμε τέλος στη λογική μοιράσματος της φτώχειας που μας επιβάλλουν. Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της καταστρατήγησης των εργατικών μας δικαιωμάτων.


Λύση είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο - συνεταιριστικό - ιδιωτικό τομέα με απαγόρευση των απολύσεων με μαζικές προσλήψεις και όχι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης. Θεωρούμε τις μετακινήσεις των συναδέλφων από το «αγροτικό» σε άλλες υπηρεσίες παράνομες. Καλούμε όλους τους σ/φους να συμμετάσχουν στις τρεις συνελεύσεις του σωματείου σε Πρέβεζα-Γιάννενα-Άρτα για να οργανώσουμε την απάντηση μας.


Το Δ.Σ του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου-Λευκάδος