Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Επίσκεψη του Έλληνα Υφυπουργού Γεωργίας και Υδάτων της Ζιμπάμπουε Βαγγελη Χαριτάτου στην Αθήνα


ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Ανοίγοντας πολλά παράθυρα για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Ζιμπάμπουε, ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ως Υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων, ο κ. Βαγγέλης Χαριτάτος.
Ο κ. Χαριτάτος είναι ο πρώτος Έλληνας δεύτερης γενιάς, από πατέρα Κεφαλλονίτη και μητέρα Τυνήσια, που αναλαμβάνει Υπουργικό πόστο σε αυτήν την Υποσαχάρια χώρα των 14 εκατομμυρίων, με τον πατέρα του στο παρελθόν να έχει διατελέσει Γερουσιαστής.   
Η πρώτη διμερής συνάντηση του έγινε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τον είχε επισκεφθει στο Χαράρε τον περασμένο Νοέμβριο και του είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση να έλθει στην Αθήνα.
Συζήτησαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκεί πολύ δυναμική Ελληνική παροικία, στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιείται και το Ελληνο-Ζιμπαμπουανό Εμπορικό και Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, που χρόνια τώρα επιδιώκει να συνεργαστεί με εταιρείες από την Ελλάδα. (Απλά να υπογραμμιστεί εδώ, ότι πριν τις δύο επισκέψεις του ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ δεν είχε πραγματοποιηθεί εκεί ταξίδι Έλληνα Υπουργού για πάνω από 46 χρόνια).
Οι ειδικότερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ζιμπάμπουε για την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας και των Ελληνικών επιχειρήσεων, μετά τη συνάντηση των δύο Υφυπουργών στο Υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας με τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Σύμφωνα με τον κ. Χαριτάτο, αλλά και με τα όσα είχε πει ο Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ όταν τον δέχθηκε πριν από τέσσερεις μήνες στο Γραφείο του στο Χαράρε, η πατρίδα του λόγω μεγάλων προγραμματισμών σε έργα υποδομών και κτηρίων, αλλά και προγραμμάτων στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των υδάτων και του τουρισμού, είναι πρόθυμη να ανοίξει τις πόρτες της σε Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:
- Κατασκευής αυτοκινητόδρομων, μικρης και μεγάλης οδοποιΐας, λιμένων, φραγμάτων (ήδη εγκρίθηκε η κατασκευή 5 φραγμάτων προϋπολογισμού 5 δις Ευρώ), οικιστικών συγκροτημάτων κλπ.
- Επίσης, εταιρείες τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με παράλληλα προγράμματα εκμάθησης του αγροτικού πληθυσμού της Ζιμπάμπουε σε καινοτόμα προγράμματα, που θα μπορούσαν να διδάξουν ομάδες Ελλήνων καθηγητών και φοιτητών των εδώ Γεωργικών Πανεπιστημίων.