Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης τίμησε την 105η Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

Γράφει η Αθηνά Τοτοκώτση ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ
Τελετάρχης των εκδηλώσεων
 
Από το 1940 και μέχρι σήμερα, οι εκάστοτε διοικήσεις με τη συνδρομή των μελών της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και με την καθημερινή δημιουργική παρουσία  επί 55 χρόνια του ευεργέτη της ΗΕΘ αλησμόνητου  Βασίλη Γκέλη ,προσπάθησαν ώστε η Εστία, με την εθνικοκοινωνική δράση της να αποτελέσει το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ηπειρωτικής διασποράς στον χώρο της Μακεδονίας.
   Την Κυριακή 21/1/2018 η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο συλλαλητήριο όπου αντήχησε στο Άγαλμα  του Μακεδονοηπειρώτη  Στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου η φωνή του λαού '' Η Μακεδονία είναι Ελληνική'', το αυτονόητο που δεν είναι δεδομένο για πολλούς συμπατριώτες μας.
Για να μη φτάσουμε σε λίγα χρόνια να φωνάζουμε '' Η Ήπειρος είναι Ελληνική'' είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να εξακολουθήσουμε να τιμούμε τους ηρωικώς πεσόντες στους εθνικούς αγώνες για την Απελευθέρωση  των ελληνικών πόλεων και να σηκώσουμε ψηλά το ανάστημα μας αισθανόμενοι ότι εκπληρώνουμε το χρέος τιμής προς όσους μας χάρισαν αυτή την πατρίδα που αγαπάμε και υπηρετούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι.
    Τα συγκινητικά λόγια του χαιρετισμού του φίλου της ΗΕΘ Γιάννη Σαρίδη Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης , απεικονίζουν το πνεύμα των τριών εκδηλώσεων που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ηπειρωτικής Εστία Θεσσαλονίκης:
''Οι φίλες και οι φίλοι της Ηπειρωτικής Εστίας έχουν κάθε λόγο να είναι περήφανοι και να γιορτάζουν σήμερα! Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, έπειτα από 480 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς και ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη αυτή το πρωινό της 22ας Φεβρουαρίου του 1913 συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης και βάση εξαγωγής χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων. Κυριότερο εξ αυτών -κατά τη γνώμη μου- είναι η διαπίστωση πως τίποτα δεν χαρίστηκε ποτέ στον Ελληνισμό. Η Ελευθερία των Ελλήνων έχει κοστίσει σε προγονικό αίμα και είναι βγαλμένη από ιερά κόκκαλα. Χαιρετίζω την εκδήλωση μνήμης και εορτασμού για αυτή την τόσο σημαντική για την Πατρίδα μας ιστορική στιγμή και εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια μου στην Ηπειρωτική Εστία για την ανεκτίμητης αξίας συνδρομή της στην διατήρηση της συλλογικής μνήμης εκείνων των ιστορικών στοιχείων που διαμόρφωσαν την ψυχή του Ελληνισμού''.
Ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου , Πανοσιολογιώτατος Αμβρόσιος Ματσάς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Παναγούδας μετά την τέλεση με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια της Δοξολογίας , απηύθηνε τις πατρικές ευχές, την ευλογία και τα συγχαρητήρια προς την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης για το εθνικοκοινωνικό έργο που επιτελεί στην Μακεδονία.
Ακολούθως και εν πομπή με το λάβαρο το οποίο έφερε η Δέσποινα Καλόσογλου με την παραδοσιακή ηπειρωτική φορεσιά, και τα δάφνινα στεφάνια, οι προσκεκλημμένοι διασχίζοντας το Γαλεριανό Αυτοκρατορικό Συγκρότημα μετέβησαν στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940 στην συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη, όπου έγινε η κατάθεση των δάφνινων στεφάνων.
      Αισθήματα χαράς και υπερηφανείας ένοιωσαν οι παριστάμενοι γιατί για πρώτη φορά κατατέθηκαν δάφνινα στεφάνια  από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρο Μιλτιάδη στον οποίο εκφράστηκαν και τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του κ. Γιώργου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας , και από τον Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR Δημητρίου Μπίκου δια χειρός του Ταξιάρχου της 34ης ΜΚ ΤΑΞΙΑΣ Κωστάκογλου Σωτηρίου. Το στεφάνι της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Παύλος Σμύρης. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος με παράλληλη παύση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα τελετών της ΗΕΘ επί της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης.
    Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του ΔΣ της ΗΕΘ Πρωτοπρεσβύτερου π. Μηνά Βασάκου ακολούθησε η ομιλία του Διοικητή της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ταξιάρχου Κωστάκογλου Σωτηρίου, ο οποίος αναπτύσσοντας άψογα και εμπεριστατωμένα με πυκνό, κατανοητό λόγο το θέμα: '' Η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων ''  συγκίνησε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς επίλεκτου ακροατηρίου , αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια εκφράστηκαν στον ομιλητή δια χειραψίας.
Η απαγγελία του ποιήματος του Σουρή  '' Τα πήραμε τα Γιάννενα '' από τον δικηγόρο, π. Δημοτικό Σύμβουλο ,ιεροψάλτη και καλό φίλο της Εστίας Θωμά Ακριβόπουλο, τόνισε ακόμα περισσότερο το πανηγυρικό πνεύμα της ημέρας.
 Οι Ερυθροσταυρίτισσες με επικεφαλής την σταθερή φίλη της ΗΕΘ κα Ευγενία Πετρίδου φορώντας την τιμημένη στολή του ΕΕΣ ήταν και στη σημερινή επέτειο άξιες εκπρόσωποι του μεγαλύτερου Εθελοντικού Οργανισμού παγκοσμίως. 
Δέχθηκαν τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες για τους ισχυρούς δεσμούς της συνεργασίας που έχουν επανέλθει επί προεδρίας του dr. Αντώνιου Αυγερινού στον  ΕΕΣ Ελλάδος και της ΓΓ ΔΣ ΕΕΣ Θεσσαλονίκης κας Ιωακειμίδου - Παλιούρα Αικατερίνης ανάμεσα στον ΕΕΣ και την ΗΕΘ μετά την εποχή που πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τμ.Θεσσαλονίκης ήταν οι αείμνηστοι Καθηγητής Περικλής Βιζουκίδης και Στρατηγός Αθανάσιος Χρυσοχόου, αντίστοιχα πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.
 Και η συμβολή και η υποστήριξη του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή καθώς και του Στρατηγού Διοικητή του Γ΄ΣΣ/NRDC-GR Δημητρίου Μπίκου προς την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης είναι άξια συγχαρητηρίων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης εκφράζει τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες του προς τους συμπατριώτες που παρά την βροχή ,την χαμηλή θερμοκρασία και με τις ιώσεις σε έξαρση, τίμησαν με την παρουσία τους τον τριπλό εορτασμό, όπως και ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου, 

Πανοσιολογιώτατος Αμβρόσιος Ματσάς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Παναγούδας, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης συμπατριώτης Αστυνομικός Διευθυντής Κώστας Δούβαλης, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, ο π. υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης συμπατριώτης Κώστας Ζέρβας, ο π. Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πολιτευτής -τ.ΓΓ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η πολιτευτής Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, η πολιτευτής Θεσπρωτίας Ειρήνη Μπάλλα-Μπότσαρη, ο πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την πατρική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, ο Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων ''Ο Παύλος Μελάς'' Μιχάλης Παπανούσης, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αχιλλέας Παπαντίνας, η πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κορυτσάς Έλντα Κότσα, ο προεδρεύων του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών Δημήτρης Μπότσαρης, οι στρατηγοί ε.α. Βάκας Χριστόφορος, Βλαχοπάνος, Θεόδωρος, Αντωνίου Παύλος, Πανταζής Ελευθέριος
οι δημοσιογράφοι Λένα Τακατσόγλου και Δήμητρα Ρετσινά, κλιμάκια Κονιτσιωτών, Αρτινών, Ιωαννιτών και Κορυτσαίων 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης εκφράζει τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες του προς τους επίσημους προσκεκλημμένους καθώς και προς τους  συμπατριώτες που παρά την βροχή, την χαμηλή θερμοκρασία και με τις ιώσεις σε έξαρση τόνισαν με την παρουσία  τους ότι τα φλάμπουρα θα παραμείνουν ψηλά.