Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάζονται ήδη λύσεις για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δολιανών

Άμεση ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου, στο χθεσινό δημοσίευμα του «Πρωινού Λόγου» για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δολιανών και στην έκκληση που απεύθυνε ο καταγόμενος από τα Δολιανά κ. Πάνος Ιωαννίδης. Η Περιφέρεια, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, έχει δεσμευτεί και η πρώτη πίστωση ύψους 50.000 ευρώ, αλλά από ότι επισημαίνει και αυτή, υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα για το Ιστορικό Μνημείο που απαιτούν εξειδικευμένες παρεμβάσεις.
Η απάντηση έχει ως εξής:
Κύριε Διευθυντά,
Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα με τίτλο: "Με κατάρρευση απειλείται ο Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Δολιανών", θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:
Η κατάσταση του Ιστορικού και Θρησκευτικού μνημείου, είναι όντως όπως περιγράφεται.
Ο Περιφερειάρχης συνεπής προς την υπόσχεση που είχε δώσει στους κατοίκους των Δολιανών, έχει ήδη εγκρίνει τη  δέσμευση πίστωσης 50.000 ευρώ για τις εργασίες που θα απαιτηθούν  σε πρώτο στάδιο, καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, παρά μόνο αποτύπωση της σημερινής κατάστασης του Ιερού Ναού.
Ήδη το μνημείο έχει επισκεφθεί  δύο φορές κλιμάκιο τεχνικών της Περιφέρειας που διαπίστωσε τα έντονα προβλήματα στατικότητας (και όχι μόνο) που υπάρχουν και απαιτούν  εκτεταμένες παρεμβάσεις για τις οποίες ζητήθηκε η γνώμη εξειδικευμένων τεχνικών.
Η οδηγία που έχει δοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών, με την απαιτούμενη συνεργασία και σύμφωνη γνώμη των Αρχαιολογικών υπηρεσιών.