Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για τα λουκέτα στα σχολεία


Τις επόμενες μέρες, πιθανότατα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της μεθεπόμενης, θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Το επόμενο διάστημα, αναμένεται η υφυπουργός Παιδείας, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, να υπογράψει τις δύο σχετικές αποφάσεις.

Το παραπάνω προέκυψε από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή στελεχών της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων, υπό την κα Χριστοφιλοπούλου.

Υπήρξε η πρόταση πριν την υπογραφή των δύο αποφάσεων να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια των ομοσπονδιών των καθηγητών και των δασκάλων, αλλά είναι άγνωστο εάν τελικά θα υλοποιηθεί από την πλευρά της κα Χριστοφιλοπούλου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι προτάσεις που διατυπώθηκαν τόσο από την πλευρά των Δημάρχων όσο και από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο δε δέχεται να κοινοποιήσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί πριν υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις.

Η διαδικασία που έχει ως σήμερα ακολουθηθεί βρίσκει αντίθετους τόσο τους δημάρχους της χώρας όσο και τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης.

Οι πρώτοι τονίζουν πως, τη στιγμή που λόγω «Καλλικράτη» έχουν πέσει στις πλάτες τους οι περισσότερες αρμοδιότητες που αφορούν στις σχολικές μονάδες, η χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων δεν αρκεί.
Επισημαίνουν ότι το κλείσιμο ορισμένων σχολείων θα προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και θέτουν ως κύριο πρόβλημα τις μεταφορές των μαθητών αλλά και τις ελλιπείς υποδομές.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους ενώ σε αιτήματα να μάθουν τις προτάσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης, λαμβάνουν αρνητικές απαντήσεις