Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα την Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού 2011 του Δήμου Πωγωνίου



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΠΑΚΙ 19/4/2011
Στις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου της 18ης Απριλίου 2011 που διεξήχθησαν στον Παρακάλαμο, συζητήθηκαν το Σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος και το Σχέδιο Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2011.
Η Παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους θεσμούς και στους Δημότες μας, έθεσε και ανέδειξε από την αρχή της συζήτησης τα ζητήματα προχειρότητας και της ασάφειας στην σύνταξη των Σχεδίων, της αδιαφάνειας στην παρουσίασή τους, της ατολμίας και της έλλειψης στόχων και προσανατολισμού για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε τα σημαντικότερα ζητήματα που θέσαμε:
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα προϋπολογίστηκαν έργα από ΣΑΤΑ Δήμου ύψους 2.142.445,55 €.
Τα Έσοδα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό από ΣΑΤΑ είναι ύψους 885.334,52 €.
Είναι προφανές ότι η υλοποίηση του Προγράμματος είναι αδύνατη, καθιστώντας την Δημοτική Αρχή ανεύθυνη και αναξιόπιστη, στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων.
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει ούτε ένα (1) νέο έργο προς δημοπράτηση, όλα είναι «Έργα Μερεμέτια», των απευθείας αναθέσεων. ([2] Δύο έργα ύψους 145.000 € στο Κεφαλόβρυσο, είναι έργα από τον πρώην Δήμο Άνω Πωγωνίου ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας).
-Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία ιεράρχηση, και υπάρχουν ασάφειες ως προς τον προσδιορισμό των έργων. Στο 80% π.χ. των Τοπικών Κοινοτήτων υπάρχουν έργα με τίτλο «Διαμορφώσεις Κοινοτικών Δρόμων-Χώρων» και «Αναπλάσεις Κοινόχρηστων Χώρων» ή έργα με τίτλο «Ύδρευση».
Η πλήρης συντήρηση της αδιαφάνειας, προϊόν σκοπιμότητας, καθώς δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη πολλών Προέδρων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων.
Πιστεύουμε πως: στο Τεχνικό Πρόγραμμα κυριάρχησε η λογική ότι, ανάπτυξη και προοπτική είναι μόνο ό,τι έχει σχέση με τσιμέντο και έργα, χωρίς προστιθέμενη αξία.
Όσον αφορά το Σχέδιο Προϋπολογισμού:
Στο Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκαν τρία (3) διαφορετικά Σχέδια Προϋπολογισμού, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Στο ερώτημά μας ότι αυτή η πρακτική είναι προϊόν αδυναμίας, ανεπάρκειας και σκοπιμότητας που προσβάλλει τους θεσμούς του Δήμου και μετά από τις αιτιάσεις μας, αποφασίστηκε από το Προεδρείο να τηρηθεί η Νομιμότητα και να συζητηθεί τελικά το Σχέδιο που είχε ψηφιστεί στην Οικονομική Επιτροπή.
Ο Προϋπολογισμός που παραδόθηκε στην Παράταξή μας δεν συνοδευόταν από Εισηγητική Έκθεση, ώστε να φαίνονται η φιλοσοφία, ο σχεδιασμός και ο τρόπος υλοποίησής του, οι δεσμεύσεις και οι διεκδικήσεις σχετικά με τα προβλήματα του Πωγωνίου.
Επειδή ο Δήμαρχος κος Καψάλης, σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και συζητήσεις αναφερόταν σε στοιχεία χρεών των πρώην Ο.Τ.Α., χωρίς την προσκόμιση εγγράφων, εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία με Πίνακα, για τις οφειλές των πρώην Ο.Τ.Α. Δήμου Πωγωνίου από τον Κ.Α. 8 έως τον Κ.Α. 8123.206, και από τα Συνεχιζόμενα έργα από την ΣΑΤΑ των πρώην Ο.Τ.Α., όπως αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:


ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ-ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΤΑ
1. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: 627.196,64 €
2. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 333.206,09 €
3. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: 278.579,18 €
4. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: 333.381,99 €
5. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΒΔΑΝΗΣ: 364.863,55 €
6. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ: 173.512,26 €


ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ
(που τηρούσαν σε Τραπεζικούς Λογαριασμούς οι πρώην ΟΤΑ, όπως εμφανίζονται σε προηγούμενη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου)
1. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: 50.992,14 €
2. ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 326.628,48 €
3. ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: 252.001,63 €
4. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ: 157.961,92 €
5. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΒΔΑΝΗΣ: 211.083,70 €
6. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ: 31.097,32 €


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ότι την παρουσιάζει τεχνηέντως η Δημοτική Αρχή.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο εμείς προτείναμε επιπλέον:
-Τον Άμεσο Διαχειριστικό Έλεγχο από Ορκωτούς Ελεγκτές, για την ακριβή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
-Την ψήφιση Πάγιας προκαταβολής για όλες τις Τοπικές Κοινότητες όπως προβλέπεται από το Νόμο.
-Με σχετική επιστολή ζητήσαμε την προσκόμιση αναλυτικών στοιχείων για «Έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ), που βεβαιώνονται για πρώτη φορά», από τον κωδικό Κ.Α. 2 έως Κ.Α. 2119.004, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απεικόνιση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν τις αντιλήψεις και πρακτικές της Δημοτικής Αρχής, που δεν συνάδουν με την σημερινή συγκυρία, τη φιλοσοφία, το πνεύμα και το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», γι’ αυτό και καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό.


Εμείς, ως Αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε υπεύθυνα, με τόλμη και αποφασιστικότητα το έργο μας για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας, τους τρόπους επίλυσής τους, ασκώντας κριτική όταν χρειάζεται, και καταθέτοντας προτάσεις για την επίτευξη των προσδοκιών των κατοίκων της περιοχής μας.


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΝΤΟΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΛΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΝΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΣΩΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ