Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ξενάγηση αλλοδαπών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Δήμο Πωγωνίου

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της συνεργασίας του με τις τοπικές κοινωνίες, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 επίσκεψη των σαράντα (40) αλλοδαπών υποτρόφων που συμμετέχουν στο 24ο Πρόγραμμα Ι.Κ.Υ. 2017-2018 του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Δήμο Πωγωνίου.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επισκέψεων που θα γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος σε Δήμους της περιοχής των Ιωαννίνων, με σκοπό την πληρέστερη επαφή των σπουδαστών με την τοπική κοινωνία και την περαιτέρω γνωριμία τους με μνημεία και χώρους ιστορικού - πολιτισμικού ενδιαφέροντος αλλά και αξεπέραστης φυσικής ομορφιάς.
Οι σπουδαστές συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο του Κέντρου και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καψάλη, καθώς και από την κ. Αλεξάνδρα Γαλάνη, μέλος Ε.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Στρατιωτικό Μουσείο Πολέμου στο Καλπάκι όπου τους σπουδαστές υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Σιούτης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Αναστάσιος Γιούνης.
Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά τους σπουδαστές τους Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού και καλωσόρισε θερμά την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και του κ. Πρύτανη να επισκεφθούν οι αλλοδαποί υπότροφοι τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων και να προβάλουν τα μνημεία και την ομορφιά τους στα πέρατα του κόσμου.
Στη συνέχεια οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο Πολέμου και να δουν εντυπωσιακά εκθέματα και κειμήλια της περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Επόμενος σταθμός της περιήγησης ήταν το χωριό Πωγωνιανή, όπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην «Κιβωτό του Κόσμου», στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Τηλεγραφικό Μουσείο του χωριού.
Στην Πωγωνιανή καλωσόρισε τους αλλοδαπούς σπουδαστές ο Αντιδήμαρχος, κ. Νικόλαος Γαλίτσης, ενώ την ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα του λαϊκού πολιτισμού των περιοχών Πωγωνίου και Δερόπολης, ανέλαβε ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος.
Η ξενάγηση στο Δήμο Πωγωνίου ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Δελβινάκι.
Εκεί, αφού τους υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δελβινακίου, κ. Γεώργιος Σμπόνιας, και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Αριστοτέλης Βίλλης, περιηγήθηκαν στο χωριό απολαμβάνοντας την ομορφιά και την ηρεμία του τοπίου, επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο ενώ τους προσφέρθηκε καφές στην πλατεία του χωριού.
Τέλος, ο Δήμος είχε μεριμνήσει να γευματίσουν οι σπουδαστές σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής του Καλπακίου αλλά και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους του ηπειρώτικου κλαρίνου.
Η επίσκεψη άφησε άριστες εντυπώσεις στους αλλοδαπούς σπουδαστές οι οποίοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες τους.