Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Σε λαβύρινθο γραφειοκρατίας οδηγούνται τώρα οι κτηνοτρόφοι!..Τους ζητούν τοπογραφικό σχέδιο και άδεια από το Δασαρχείο για να χρησιμοποιήσουν βοσκοτόπια!

Σα να μην έφθαναν τα προβλήματα βιωσιμότητας που είχαν …
Χάνονται μεταξύ υπουργείων οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση λιβαδιών
Ερώτηση Χρ. Μαντά κ.α. για συντάξεις ΟΓΑ

Σαν να μην έφθαναν τα άλλα «καυτά» προβλήματα που ταλανίζουν την κτηνοτροφία μας, οι Ηπειρώτες παραγωγοί έχουν αντιμετωπίσουν και το «τέρας» της γραφειοκρατίας, το οποίο τώρα τους καλεί να συντάξουν τοπογραφικό διάγραμμα για τα βοσκοτόπια!
Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία βεβαίως συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης και η οποία βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνει ο κλάδος της κτηνοτροφίας να …σταθεί στα πόδια του και να επιβιώσει μέσα στην κρίση.
Όπως έχει γίνει γνωστό, λοιπόν, υπάρχει σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων αφού με την εφαρμογή του Νόμου 4061/2012 καλούνται ως υποψήφιοι ενοικιαστές, να συντάξουν τοπογραφικό διάγραμμα μιας περιοχής εκατοντάδων στρεμμάτων του βοσκότοπου που τους ενδιαφέρει και στην συνέχεια να αποδείξουν, αν η έκταση αυτή του δημοσίου που προτίθενται να ενοικιάσουν είναι δασική ή μη, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας!
 
Διαμαρτυρίες…
Όπως γίνεται αντιληπτό, ήδη το συγκεκριμένο σχέδιο συναντά πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Με ανακοίνωσή τους εννέα φορείς, μεταξύ αυτών και της Ηπείρου, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – παράρτημα Ηπείρου & Νήσων, Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, Σύνδεσμος Γεωπόνων Ιωαννίνων, Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας, Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας- Πρέβεζας, Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμών Θέρμου Αιτ/νιας) ζητούν άμεση λύση του προβλήματος.
Όπως αναφέρουν, στο πλαίσιο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2013 οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να τους καταβληθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις.
«Η ουσία του προβλήματος είναι η εν γένει ουσιαστική ορθολογική διαχείριση των λιβαδιών της χώρας μας, αρμοδιότητα που σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι διασπασμένη μεταξύ ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ζητώντας μεταξύ άλλων τη θέσπιση ενός ξεκάθαρου και ενιαίου κανονιστικού πλαισίου διαχείρισης των βοσκοτόπων της χώρας.
Η λύση…
Υπενθυμίζεται, πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Αντώνη Μπέζα είχε τονίσει πως έρχεται οριστική λύση για τις βοσκήσιμες εκτάσεις, σχετικά με τα ζητήματα που προέκυψαν στη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους.
Ο Θεσπρωτός βουλευτής είχε ρωτήσει σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του Νόμου, με τον Υπουργό να απαντά πως στο νέο νομοσχέδιο αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων -που είναι δημόσιες εκτάσεις- το όριο των 100  στρεμμάτων, όπως επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση αυτών των εκτάσεων. Βέβαια, μένει να αποδειχθεί, εάν η αναίρεση αυτού του όρου αντικαθίστανται πράγματι με τον παραπάνω, που προβλέπει σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, κάτι που εάν γίνει θα πρόκειται για πισωγύρισμα και για νέο χτύπημα στους κτηνοτρόφους.
Οι συντάξεις…
Τέλος, ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μαζί με τους βουλευτές Βαγγέλη Αποστόλου (υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής) και Δημήτρη Στρατούλη ( υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας), σχετικά με το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών κατά 2 χρόνια και το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους αγρότες/ισσες που έχουν γεννηθεί τα έτη 1948-49.
«Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των γεννημένων τα έτη 1948 και 1949 αγροτών, τουλάχιστον με τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων, όπως εφαρμόστηκαν σε ασφαλισμένους άλλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ);» ρωτούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί για ρύθμιση του προβλήματος.