Σάββατο 12 Μαΐου 2012

5ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

“HOW TO DO BUSINESS IN THE USA”
Αθήνα, 10 Μαΐου 2012, Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 5ο Σεμινάριο Εξωστρέφειας “How to do Business in the USA”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8/5/2012 στο Επιμελητηριακό Μέγαρο Ιωαννίνων μεταξύ του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Εξωτερικών.
Στο Σεμινάριο συμμετείχαν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και επιχειρήσεις των Ιωαννίνων και τις ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων παρουσίασαν την εμπειρία τους με την είσοδο και την εδραίωσή τους στην αγορά των ΗΠΑ. Σημαντική ήταν η παρουσία του κ. Donald Prater Director του FDA στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πάρμα της Ιταλίας, καθώς έκανε αναφορά για τις διαδικασίες πιστοποίησης των προϊόντων για την εξαγωγή τους στην αγορά των ΗΠΑ ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του τμήματος προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, αναφέρθηκε στις δράσεις του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων προς το εξωτερικό και συγκεκριμένα προς την αγορά των ΗΠΑ.
Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτρης Δημητρίου, ενημέρωσε ότι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων παρακολουθεί τις δράσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις για μείωση φόρου, ΦΠΑ και αύξηση της ρευστότητας από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Επίσης, έκανε γνωστή την οικονομική κατάσταση του Ν. Σερρών, την προσπάθεια για οργάνωση, υποστήριξη, διεκδίκηση και εξωστρέφεια, ώστε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και του Ν. Σερρών.
Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε ο υποστηρικτικός ρόλος της οικονομικής διπλωματίας και των στρατηγικών marketing & branding για την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Επίσης, αναλύθηκε η φορολογική δομή στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα το ομοσπονδιακό και πολιτειακό φορολογικό σύστημα. Καταλυτικής σημασίας υπήρξε η παρουσίαση και ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή Τροφίμων, κ. Donald A. Peter- DVM Deputy Director (Foods), US FDA Europe Office, για τις διαδικασίες που ένας εξαγωγέας θα πρέπει να ακολουθήσει για να λάβει έγκριση από το FDA για την διανομή των προϊόντων του στην αγορά των ΗΠΑ.
Οι εργασίες του σεμιναρίου έληξαν με το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να αποκτήσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα που απαιτείται, ως μία διέξοδος από την δύσκολη οικονομική περίοδο που όλοι βιώνουν. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα είναι στην διάθεση των επιχειρηματιών.

Σχετικά με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ένας μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1932, στοχεύει στην προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδας.
Σήμερα το Επιμελητήριο, με τα 1000 περίπου μέλη του, εξακολουθεί να ενισχύει και να διευκολύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Είναι διαπιστευμένο μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ουάσιγκτον και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται συνέδρια, με υψηλού κύρους ομιλητές από όλο τον κόσμο όπως: Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, Healthworld, Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Φορολογικό Συνέδριο, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικές αποστολές προς και από τις Η.Π.Α. και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και διοργάνωση Αμερικανικών περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα Ποσειδώνια και η Defensys.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.amcham.gr


Υπεύθυνος Τύπου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Μαρίνα Λεβέντη
211 2700716 - 6942681039