Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή η Ημερίδα για τον «Οινικό Τουρισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα η ημερίδα με θέμα «Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός». Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος WineΝet.
Κορυφαίοι επιστήμονες από την Ήπειρο και την Απουλία ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα τόσο για την αμπελουργία και τις δυνατότητες ανάπτυξής της όσο και για τον τρόπο συμβολής της στην ανάπτυξη μιας μορφής εναλλακτικού τουρισμού, του οινικού τουρισμού.
 
Κύριος στόχος του προγράμματος εξάλλου είναι η προβολή και η προώθηση των οινικών προϊόντων. Με άξονα την άμπελο και το κρασί να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν συνέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων και των επιχειρήσεων που θα αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα και θα δημιουργούν νέους τουριστικούς δρόμους.
Μέσα από το πρόγραμμα ενισχύονται και προβάλλονται τόσο οι αμπελοπαραγωγοί μας, όσο και τα οινοποιεία μας, αλλά και η παραγωγή τσίπουρου, ξυδιού, ηδύποτων και τοπικών προϊόντων.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε αναλυτικά στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει ο πρωτογενής τομέας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η Ήπειρος με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει μπορεί να αναδειχθεί σε πρότυπο ανάπτυξης. Ο Περιφερειάρχης μετέφερε εμπειρίες του από χώρες του εξωτερικού και με συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε τις δυνατότητες που έχει και ο οινικός τουρισμός.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, ο Διευθυντής της Ήπειρος ΑΕ Γεράσιμος Παπαηλίας, ο Fernando Leone, Δήμαρχος Guagnanο και ο Orsini Daniele Αντιδήμαρχος του Cellino San Marco.
Παρέστησαν Πανεπιστημιακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Οδυσσέας Πότσης, Μάκης Χατζηεφραιμίδης και Γιάννης Παπαδημητρίου, επιχειρηματίες του οινικού τομέα, αμπελουργοί και πλήθος κόσμου.