Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική πολιτική

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική πολιτική παρουσίασε σε ημερίδα που διοργάνωσε το κόμμα στο ΕΒΕΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Μεταξύ άλλων προτείνει ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στα 12.000 ευρώ, το οποίο όμως θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με το όριο της φτώχειας.
Επίσης, προτείνει αύξηση του αφορολόγητου κατά δυο χιλιάδες ευρώ για το πρώτο παιδί, δύο χιλιάδες για το δεύτερο και τρεις χιλιάδες για κάθε επόμενο παιδί.
Προτείνει ακόμα μέτρα άμεσης φορολογικής ανακούφισης, όπως να καταργηθεί το χαράτσι για την πρώτη κατοικία, για τους άνεργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23% και χαμηλό συντελεστή για τα βασικά είδη διατροφής.
Άλλη μία πρόταση είναι υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιούσιας, πχ 300.000 ευρώ ανά άτομο, ώστε να μη θίγει η μικρή και η μεσαία περιουσία.
Όσον αφορά στο από που θα έρθουν τα έσοδα αναφέρει τα εξής:
Πρώτον από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεύτερον από τη μείωση της φοροαποφυγής και τρίτον από τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα μεγάλα και υψηλά εισοδήματα και περιούσιες.