Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ειλημμένη η απόφαση για Κέντρο Μεταναστών στην Κακαβιά

Μέχρι και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών και ενεργειών που πρέπει να γίνουν, για τη λειτουργία του, ανακοίνωσε για το Κέντρο Κράτησης λαθρομεταναστών στην Κακαβιά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την πρώτη συζήτηση που έγινε στα Ιωάννινα, κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του.
Από την Ηγουμενίτσα, όπου παρευρέθη στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, ο κ. Δένδιας τόνισε, ότι το Κέντρο Κράτησης θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού.
Μάλιστα, προχώρησε ακόμη πιο μακριά, λέγοντας, ότι θα πρόκειται για Κέντρο που θα πληροί τον χαρακτήρα του «προαναχωρησιακού», δηλαδή θα είναι Κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών για μικρό χρονικό διάστημα πριν αυτοί, επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους. Η δυναμικότητα του Κέντρου θα είναι περίπου για 250 λαθρομετανάστες, ενώ το επόμενο διάστημα και η Ήπειρος θα έχει την τύχη να γνωρίσει από κοντά τι σημαίνει επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», με τον κ. Δένδια, να προαναγγέλλει επιχειρήσεις – σκούπα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Αν όλα τα παραπάνω όμως, μπορούν να θεωρηθούν και αμιγώς πολιτικά, η δήλωση του κ. Δένδια, ότι το Κέντρο προχωρά, πέραν των άλλων και επειδή δεν υπάρχουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά για το εάν γνωρίζει τι πραγματικά γίνεται στην περιοχή.

Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή του δήμου Πωγωνίου ένα μήνα μετά την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, έδωσε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Κ. Καψάλης, που όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα, πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του κ. Δένδια από τα μέσα ενημέρωσης.
Έτσι, εξέφρασε την απογοήτευση που υπάρχει στο δήμο Πωγωνίου και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας που αποφεύγει συστηματικά να ενημερώσει τους καθ’ ύλιν αρμόδιους, εξάγοντας μάλιστα και συμπεράσματα που δεν ανήκουν στην πραγματικότητα, όπως το ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις.
«Φανήκαμε διαλλακτικοί από την πρώτη στιγμή και το μόνο που είπαμε ήταν ότι θέλουμε να ενημερωθούμε για το τι θέλουν να κάνουν. Πλέον όμως και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν φοβόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Ο κόσμος είναι ανάστατος, όπως και το δημοτικό συμβούλιο, όμως δεν πρόκειται να κάνουμε βιαστικές κινήσεις ή να λάβουμε εν θερμώ αποφάσεις. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ενημέρωσης, και θα επισκεφθούμε και περιοχές, όπου λειτουργούν ήδη Κέντρα Κράτησης, για να δούμε πως λειτουργούν. Δεν είπαμε ούτε ναι, ούτε όχι. Όμως ο τρόπος τους, μας αναγκάζει να πούμε όχι γιατί δε γνωρίζουμε το παραμικρό», σημείωσε αρχικά ο κ. Καψάλης.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Πωγωνίου έθεσε αι ένα δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με την εικόνα του μεθοριακού σταθμού της Κακαβιάς και πόσο αυτή θα επιδεινωθεί εάν προχωρήσει η υλοποίηση ενός Κέντρου χωρίς στοιχειώδες υποδομές.
«Σήμερα, η κατάσταση στην Κακαβιά είναι τραγική και δεν τιμά κανέναν. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και ένας αριθμός λαθρομεταναστών, λυόμενα και δεν ξέρουμε τι άλλο θέλουν να κάνουν, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη. Υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα, όπως είναι η διάθεση των λυμάτων, η υδροδότηση του Κέντρου και της περιοχής και κανείς δεν ενημερώνει το δήμο Πωγωνίου», τόνισε ο κ. Καψάλης.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου αναμένεται να επισκεφθεί το Κέντρο Κράτησης στον Έβρο εντός των ημερών, ενώ πιθανότατα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, να τεθεί ξανά εκτάκτως το θέμα.