Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, για το πρόσφατο χαμό νεαρού κυνηγού

Το ΔΣ της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, εκφράζοντας και διερμηνεύοντας τα συναισθήματα του συνόλου των μελών της κυνηγετικής οικογένειας μετά τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό ενός νέου ανθρώπου, κατά τη διάρκεια της άσκησης θήρας, επιθυμεί να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος, με την ευχή να είναι αυτός, το τελευταίο θύμα στην άσκηση της αγαπημένης μας δραστηριότητας. Παράλληλα, επιθυμεί να εκφράσει και να επαναλάβει προς κάθε κατεύθυνση, ότι αποτελεί ουσιαστική και όχι τυπική ή συμβολική υποχρέωση κάθε κυνηγού, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, όπως αυτά ορίζονται τόσο από την κείμενη νομοθεσία, όσο και από τους άγραφους κανόνες του κυνηγίου.
Δεν είναι δυνατό να χάνονται ανθρώπινες ζωές στο κυνήγι, ως αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και προς αυτή την κατεύθυνση δε μπορεί να δοθεί συγχωροχάρτι ποτέ και σε κανέναν. Ιδιαίτερα μάλιστα στο κυνήγι του αγριόχοιρου, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες κυνηγοί ανά την επικράτεια, δε νοείται να μη λαμβάνεται η δέουσα μέριμνα και να επιδεικνύεται η πρέπουσα προσοχή από όλα τα μέλη της κάθε παρέας.
Σε αυτό το σημείο ωστόσο, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της φύσεως του συγκεκριμένου κυνηγίου, να επιστήσουμε την προσοχή και τις ευθύνες στους «αρχηγούς» των ομάδων αυτών, που οφείλουν να υπενθυμίζουν στα υπόλοιπα μέλη και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να ελέγχουν εάν το κυνήγι ασκείται με τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλονται.
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις και ευθύνες που έχει κάθε ένας κυνηγός, θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό και για να αντιμετωπίσει το θεσμικό κενό που υπάρχει στην ενημέρωση – εκπαίδευση των κυνηγών, σε ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια, αρχικά στους επικεφαλής των κυνηγετικών «ομάδων».
Τα σεμινάρια αυτά θα επεκταθούν στη συνέχεια στο σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας σε όλες τις περιοχές ευθύνης και αρμοδιότητας της Ε’ ΚΟΗ.
Καταλήγοντας, το ΔΣ της Ομοσπονδίας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι η ασφαλής άσκηση της θήρας αποτελεί πρωτίστως ατομική υποχρέωση των κυνηγών.

Ας μη θρηνήσουμε κανένα άλλο θύμα στην αγαπημένη μας δραστηριότητα.