Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΩΣΕΙΣ: Πτώση τζίρου έως και 45%!!!


Σε απόγνωση βρίσκονται οι έμποροι που είδαν το τζίρο τους να κάνει βουτιά παρά τις χειμερινές εκπτώσεις, με τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης να αναδεικνύεται στον μεγάλο χαμένο του λιανεμπορίου.
Η έλλειψη ρευστότητας και η κακή ψυχολογία έχουν νεκρώσει την αγορά.
Τα γενναία ποσοστά των εκπτώσεων, από την πρώτη κιόλας ημέρα, άφησαν όπως αποδεικνύεται, ασυγκίνητους τους καταναλωτές.
Την πτωτική πορεία που καταγράφει ο τζίρος, λίγο πριν την επίσημη λήξη των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλης Κορκίδης.
"Συνολικά, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά κατά 30%-35% περίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εκπτωτική περίοδο, ενώ ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης αναδεικνύεται ο μεγάλος χαμένος του λιανεμπορίου", δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο κ. Κορκίδης.
"Παρά τις παροτρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την περίοδο των εκπτώσεων και να αποκτήσει αυτά που θέλει σε χαμηλή τιμή, η ανταπόκριση των καταναλωτών ήταν περιορισμένη", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, προσθέτοντας ότι η πτώση της εμπορικής κίνησης στις εκπτώσεις, σε συνδυασμό με την "ασθενική" χριστουγεννιάτικη αγορά, που προηγήθηκε, προμηνύει δυσκολίες για την επιβίωση αρκετών επιχειρήσεων λιανικής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του δείχνουν στην ένδυση και υπόδηση μείωση του τζίρου, που ίσως να ξεπεράσει το 40%-45%, στα οικιακά είδη 20%-25%, στα είδη δώρων 25%-30%, στα ηλεκτρονικά-ηλεκτρικά είδη 20% και στα βιβλία-χαρτικά 10%-15%.
Επίσης, όπως εκτιμά, τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων εμφανίζουν κάμψη 3%-4%, ενώ στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων η μείωση ενδέχεται να υπερβεί το 15%.