Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

«ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ»: Το μήνυμα της συνέργειας πολλών φορέων για το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στην Αγία Μαρίνα Καλούτσιανης


«Σώζονται ζωές με την πρόληψη», φράση που δέσποσε στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της φιλοξενίας του, στην ενορία Αγίας Μαρίνας Καλούτσιανης, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου και μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ, με τη συνέργεια των Συλλόγων Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, στον πολυχώρο «ΕΔΕΜ», αναφέροντας μεταξύ άλλων: 
«Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για μία ακόμη φορά στον κ. Στέφανο Φούσα αλλά και στα μέλη της επιστημονικής του ομάδας για την ευλογημένη δράση που επιτελούν εδώ και πολλά χρόνια. 
Για πολλά χρόνια, συνεργαζόμαστε και ακολουθούμε ως Μητρόπολη αυτό το Οδοιπορικό γιατί κατανοούμε τη μεγάλη αξία που έχει η πρόληψη αλλά και τη μεγάλη προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων, του Καθηγητή και των συνεργατών του, οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν σπάσει το φράγμα όλων των παιδαγωγικών επιδόσεων. 
Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνουν να συμπυκνώνουν όλη τη γνώση σε λίγα λεπτά και να την παρέχουν σε όλους μας με εύληπτο και κατανοητό τρόπο». Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο δημοτικός σύμβουλος και ιατρός κ. Ιωάννης Τσίμαρης, ο οποίος τόνισε: «Χαιρετίζουμε ως Δήμος την ημερίδα και ευχαριστούμε τον κ. Φούσα για την προσπάθεια που καταβάλλει, εδώ και πολλά χρόνια, στον τομέα της πρόληψης, αλλά και τον Σεβασμιότατο. 
Με μεγάλη ικανοποίηση αντίκρισα τη μεγάλη συμμετοχή σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι πάντα θα στηρίζουμε προσπάθειες όπως αυτή του π. Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας».  
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, χαιρέτησε την εκδήλωση, επισημαίνοντας: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, στον π. Υπουργό για τη σύλληψη της ιδέας του Οδοιπορικού, στον Καθηγητή για την υλοποίηση, στους συνεργάτες του, στο Μητροπολίτη μας. Αυτά που θα αναφέρουν τόσοι πολλοί επιστήμονες πρέπει να γίνουν βίωμά μας και να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης σχετικά με την πρόληψη.
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Η πρόληψη σώζει ζωές. Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Φούσα, στο χώρο της υγείας και γνωρίζω τη σημασία που δίνει στην πρόληψη». 
Ο εμπνευστής του Οδοιπορικού και πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης αλλά και στη στοχοθεσία του: 
«Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μία άτυπη κίνηση, με αφετηρία και κύριο σκοπό της να συμπαρασταθούμε στον κόσμο, που είχαμε καταλάβει ότι θα υποφέρει λόγω της κρίσης. Προσπαθήσαμε με παρόμοιες εκδηλώσεις σε ορεινές περιοχές αλλά και στη Βόρειο Ήπειρο να γίνει πράξη η αλληλεγγύη. 
Στη Βόρειο Ήπειρο, μάλιστα, πήγαμε και δύο αυτοκίνητα, με τη βοήθεια και του φίλου και π. υπουργού κ. Σούρλα, προκειμένου να μετακινούνται οι μαθητές στα σχολεία. Κατά τρίτο λόγο, επιδιώξαμε να γίνει πιο συστηματική η προληπτική ιατρική. Δικαιούμαι να πω ότι πετύχαμε ιδιαίτερα γιατί την κίνηση αυτή την αγκάλιασαν πολλοί φορείς. Στα καλά μηνύματα του Οδοιπορικού, η μεγάλη συμμετοχή των ιατρών και άλλων επιστημόνων αλλά και η αθρόα συμμετοχή των πολιτών, με χαρακτηριστικό το σημερινό δικό σας παράδειγμα. 

Η προσφορά και η αλληλεγγύη για ανθρώπους, που γεννήθηκαν σε ένα χωριό του Πωγωνίου, που η τύχη, ο Θεός, η προσπάθεια, τους βοήθησαν να κάνουν κάτι παραπάνω στη ζωή τους από το σύνηθες, καταλήγει στο ότι αισθάνθηκαν την υποχρέωση να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους και να προσφέρουν είτε με τον έναν είτε με το άλλο τρόπο στους ανθρώπους της ηρωικής αυτής περιοχής που όλοι μας αγαπάμε τόσο πολύ.
Αυτό κάνουμε, αυτό πιστεύουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όσο βρίσκουμε ανταπόκριση». Χαιρετισμό απηύθυναν ο  Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων  κ. Δημήτριος Φλώρος και εκ μέρους του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς η σύζυγός του κ. Ματίνα Γιάγκα. 
Αξιοσημείωτες υπήρξαν η διευθέτηση και της παραμικρής οργανωτικής λεπτομέρειας από τον π. Ηλία Σέπερη, στον πολυχώρο «ΕΔΕΜ», που φιλοξένησε την ημερίδα της πρόληψης αλλά και η συμβολή του Προέδρου κ. Κώστα Βλάχου και του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας στην επιτυχία της εκδήλωσης. Στη θεματική ενότητα της αλληλεγγύης αναφέρθηκε και ο ακούραστος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας. Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), ο Χρήστος Γιάγκας, Αγγειοχειρουργός («Αγγειακή νόσος: Πρόληψη και θεραπεία»), η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος (Θλίψη και κατάθλιψη»), η Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), 
η Παρασκευή Κίτσου, Χειρουργός Οδοντίατρος («Προληπτική οδοντιατρική»), ο Ζήκος Λιάμης, Χειρουργός Ουρολόγος («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»)  ο Αθανάσιος Μαργαρίτης, Επιμελητής Αναισθησιολογίας ΕΚΑΒ («Η πρόληψη στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική»), η δρ. Έφη Μάρκου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος («Δερματικός Καρκίνος»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Πρόληψη του κορονοϊού»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Θέματα οφθαλμολογίας»), η Ευθαλία Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος - Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), 
η Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδική Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου πεπτικού σωλήνα»), η Λαμπρινή Τάτση, Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής («Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»), ο Κίμων Τσουκανέλης, Χειρουργός Ουρολόγος («Πέτρες στους νεφρούς»), ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος, («Κάπνισμα»), ο Χρήστος Χαρίτος, Ορθοπεδικός («Οστεοπόρωση και Βιταμίνη D»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Τρόποι προφύλαξης των εφήβων από τους κινδύνους του Διαδικτύου»).