Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στα 15,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα από την υστέρηση των εσόδων στο επτάμηνο του 2011

Την υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου σε σχέση με το στόχο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουάριου-Ιουλίου 2011, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15.513 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ελλείμματος 12.449 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένες κατά 1.049 εκατ. ευρώ εμφανίζονται οι συνολικές δαπάνες (τακτικός και ΠΔΕ).
Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 26.847 εκατ. ευρώ και η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 περιορίζεται σε 6,4% από 8,3% στο α΄ εξάμηνο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1%.


Αυξημένες κατά 7,1% έναντι του 2010 παρουσιάζονται οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. ευρώ, στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ, στην αύξηση καταβολής επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ, αλλά και στις δαπάνες νοσοκομείων.
Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,7% ή κατά 1.350 εκατ. ευρώ ενώ μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ. παρουσιάζουν οι δαπάνες του ΠΔΕ.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.