Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Έρχονται 2.335 φόρο-κομάντο!

Οι οικονομικοί ντετέκτιβ θα "ξεσκονίσουν" τις επιχειρήσεις.


2.335 ελεγκτές (δημόσιοι υπάλληλοι ) με αυξημένες αρμοδιότητες και ρόλο οικονομικού ντετέκτιβ θα τοποθετηθούν στις μεγαλύτερες Εφορίες της χώρας, στο ΣΔΟΕ, στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Θα υπογράψουν υπογράφουν 8μηνο συμβόλαιο αποδοτικότητας σύμφωνα με το οποίο οι ελεγκτές δεσμεύονται για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων σε 24 δράσεις, ενώ θα ελέγχονται κάθε μήνα για την απόδοσή τους.
Οι ελεγκτές θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και θα επιδιώκουν να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τους κινδύνους σημαντικών "λαθών" στις οικονομικές καταστάσεις επιχειρήσεων.
Θα επικεντρωθούν στον έλεγχο και κυρίως στο ΦΠΑ και οι κυριες δράσεις τους θα είναι:
1) Παρακολούθηση στοχευόμενου δείγματος επιχειρήσεων.
2) Εφαρμογή τεχνικών έμμεσου προσδιορισμού των υποχρεώσεων με βάση τη μέθοδο ανάλυσης της ρευστότητας, τη μέθοδο τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά, καθαρής θέσης, κοστολόγησης και προσδιορισμού εισοδήματος βάσει αναλογιών.
3) Χρησιμοποίηση της αυτοματοποιημένης διαδικασίας υπολογισμού του ΦΠΑ για φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, με την εφαρμογή της μεθόδου του στατιστικού υπολογισμού του φόρου.
4) Πολλαπλασιασμός προληπτικών ελέγχων για έκδοση φορολογικών στοιχείων και συγκέντρωση στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ώστε να γίνει εφικτός ο έμμεσος τρόπος υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων και ειδικότερα του ΦΠΑ
5) Καθιέρωση ελέγχου από το γραφείο για ένα ή για όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται με βάση τα στοιχεία του φακέλου, τα δελτία πληροφοριών, τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, τα στοιχεία που προσκομίζει ο ελεγχόμενος,

ΠΗΓΗ: www.tax-profit.gr