Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα η συνάντηση Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας

 


Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ανάλογο της σχέσης που συνδέει τους Δήμους Πωγωνίου και Αγίας Νάπας πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση των δύο πλευρών στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γεώργιος Σεφέρης» στο κέντρο της Αγίας Νάπας.

Το καλωσόρισμα έκανε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέτου που αναφέρθηκε στον Οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Νταλιάνη, το συνδετικό κρίκο της Αδελφοποίησης των δύο Δήμων, κάνοντας συγχρόνως μια αναφορά στην ιστορία και πορεία της Αγίας Νάπας ενώ επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της Αδελφοποίηση θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερη την ήδη στενή σχέση με το Δήμο Πωγωνίου. «Σας καλωσορίζουμε στην Αγία Νάπα, στην οποία πολέμησε ο Δελβινακιώτης Χατζημιχάλης Νταλιάνης.  Οι δεσμοί φιλίας μας θα συνεχίσουν και θα έχουμε στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο Δήμων» τόνισε.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ευχαρίστησε το Δήμο Αγίας Νάπας για την θερμή φιλοξενία υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την συνεργασία.

«Οι περιοχές μας έχουν μεγάλες διαφορές, η Αγία Νάπα είναι ένας τουριστικός παραθαλάσσιος Δήμος και η δική μας περιοχή είναι ορεινή, γεωργοκτηνοτροφική. Παρόλα αυτά,  οι άνθρωποι έχουν μεγάλες ομοιότητες γιατί διακατέχονται από την αγάπη για τον τόπο τους και τον πολιτισμό και ξεχωρίζουν για την ζεστή φιλοξενία και την αγνή καρδιά. Είμαι βέβαιος ότι η Αδελφοποίηση θα προσφέρει ποικιλοτρόπως» κατέληξε.

Τόπο με αυθεντικές ρίζες, αστείρευτη φυσική ομορφιά και πλούσια παράδοση χαρακτήρισε το Δήμο Πωγωνίου η Πολιτιστική Λειτουργός Δήμου Αγίας Νάπας κ. Μαρία Τοφινή – Τσαντίλα. Την αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου καλωσόρισε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Βασίλειος ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Αρωμα» Αγίας Νάπας Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής κ. Χρήστος Πίττας  υπογράμμισε το ρόλο του Χατζημιχάλη Νταλιάνη στη Μάχη της Αγίας Νάπας.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων με το Δήμο Πωγωνίου να προσφέρει μεταξύ άλλων μία Πωγωνίσια Φορεσιά, ένα βιβλίο για την Ελληνική Επανάσταση αλλά και τοπικά προϊόντα ενώ στην επίσημη εκδήλωση θα δωρισθεί στο Δήμο Αγίας Νάπας ένας πίνακας του Γιάννη Κολέφα με θέμα τον Πωγωνίσιο Χορό. Μάλιστα, στη σημερινή συνάντηση παρευρέθηκε η Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Μυρτώ Χατζησάββα που μίλησε για το έργο του Γιάννη Κολέφα ενώ η κ. Λευκοθέα Μάγκου από το Δελβινάκι αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της Πωγωνίσιας Φορεσιάς και η κ. Πόπη Τσίνου Παπαδοπούλου απήγγειλε ένα ποίημα για την Κύπρο και τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Δώρα προσέφεραν επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δελβινακίου δια του Προέδρου κ. Νικηφόρου Γκουρομέτσιου, ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Δελβινακίου δια του Αντιπροέδρου κ. Μιχάλη Μάγκου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοπύργου κ. Αναστάσιος Τζιάκος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κύπρου κ. Χρήστος Παππάς στον οποίο προσφέρθηκε τιμητική πλακέτα για το έργο του Συλλόγου.