Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Δήμος Πωγωνίου: Με επιτυχία ολοκληρωθήκαν τα «Καλπάκια 2017»

Με κάθε σεβασμό και παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν στο Δήμο Πωγωνίου οι εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2017» που είναι αφιερωμένες στο Έπος του 1940.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου που φέτος πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα.
Νωρίτερα, στο μνημείο του Μαχητή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να τελείται ο επίσημος εορτασμός στο σημείο όπου σημειώθηκαν τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα και αναφέρθηκε στο ιερό χρέος που έχει αναλάβει ο Δήμος να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας μας. «Αυτή τη γενναιότητα των ηρώων αναβιώνουμε σήμερα μέσα από την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. 
Η μνήμη πρέπει να μείνει άσβεστη και να αποτελεί δίδαγμα για το αύριο. Τιμούμε, λοιπόν, αυτή τη θυσία και με το χέρι στην καρδιά λέμε σήμερα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους χάθηκαν σε αυτά τα χώματα για να μπορούμε εμείς να είμαστε ελεύθεροι, για να μπορούμε να είμαστε Έλληνες. 
Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να φυλάμε τα ιερά ιδανικά των προγόνων μας. Ιδιαίτερα εμείς, στο παραμεθόριο Πωγώνι, έχουμε αναλάβει την ιερή αυτή παρακαταθήκη να κρατήσουμε «ζωντανό» το έπος του ’40 κι αυτό πράττουμε κάθε χρόνο» σημείωσε.
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο κ. Βασίλειος Μπρακατσούλας, Γενικός Γραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, δικηγόρος, συγγραφέας, πρ. Βουλευτής και πρ. Νομάρχης που μοιράστηκε τις μνήμες του από την ημέρα που ήχησαν οι καμπάνες του πολέμου.
Στην αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου παίρνουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου, ενώ τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα που συνδυάζουν τα ιστορικά μνημεία της περιοχής με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την φιλοξενία των κατοίκων.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου.
Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Παράλληλα, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, η ομάδα αναβίωσης του Έπους του 1940, παρουσίασε, στη Σπηλιά Κατσιμήτρου, το κλίμα των ηρωικών ημερών και κέντρισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ