Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου: Πωγωνίσιοι Πολιτιστικοί Δρόμοι

 


Αθήνα, 23 Αυγούστου 2022

Δ Ε ΛΤ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Πωγωνίσιοι Πολιτιστικοί Δρόμοι

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου και οι Αδελφοί Πωγωνίσιοι της μέσα πλευράς ανταμωθήκαμε στις  Σχωριάδες του Δήμου Δρόπολης. Η είσοδος έγινε δια του συνοριακού σταθμού Δρυμάδων. Η συνδιοργάνωση έγινε με την ιστορική Αδελφότητα των απόδημων Σχωριαδιτών με έτος Ιδρύσεως το 1769.

Την πρωτοβουλία αυτή υιοθέτησαν οι Δήμοι Πωγωνίου και Δροπόλεως  και βοήθησαν γιά την μεταφορά των συνέδρων και επισκεπτών στο όμορφο χωριό της Ελληνικής μειονότητος που είναι γεμάτο ζωή.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ.Καχριμάνης, η βουλευτής Ιωαννίνων κ.  Μαρία Κεφάλα οι βουλευτές  της μειονότητας και τ. Βουλευτές οι Δήμαρχοι κ. Κ. Καψάλης και Δροπόλεως  κ. Δημ. Τόλης, ο πρόεδρος και τα μέλη της εν Αθήναις Αδελφότητας Σχωριάδων, κ. Αλκιβιάδης Νταλές ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και οι πρόεδροι και μέλη των Αδελφοτήτων Πωγωνίου. Επίσης παρέστησαν οι Πρόεδροι των Ελληνικών κοινοτήτων της περιοχής Δροπόλεως και οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι σύσσωμοι μας καλωσόρισαν. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόξενος της Ελλάδος στο  Αργυρόκαστρο που είχε και την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, η  Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κεφάλα, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι κ. Καψάλης και κ. Τόλης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων κ. Γρ.Άρμπυρος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σχωριάδων κ. Α. Νταλές.

Εισηγητές ήταν εκ μέρους της μειονότητος , ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και τ. Βουλευτής της μειονότητος και εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας ο κ.  Κων. Κωστούλας συγγραφέας ιστορικός και ερευνητής. Αναφέρθηκαν στην κοινή καταγωγή, τις κοινές παραδόσεις, το ομόγλωσσο τα ήθη, έθιμα και τα κοινά προσκυνήματα.

Η Ομοσπονδία για την δράση και  την προσφορά και τα έργα στο χωριό του, βράβευσε τον Ευπατρίδη Σχωριαδίτη Θωμά Νάκα και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Σχωριάδων κ. Αλκιβιάδη Νταλέ και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους επέδωσε τιμητικές πλακέτες. Επίσης οι Σχωριαδίτες τίμησαν  Αντίστοιχα συγχωριανούς τους, μεγάλους Δωρητές και τον δικό μας Κων. Κωστούλα για το τεράστιο εκδοτικό του και συγγραφικό έργο με θέμα κυρίως το ενιαίο Πωγώνι.

Τέλος με Πωγωνίσιο κέρασμα και με υπέροχο  ντόπιο κρασί μας φιλοξένησαν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με Χορευτικά συλλόγων με φορεσιές των περιοχών Δρόπολης, Σωπικής και Σχωριάδων, και ακούστηκαν πραγματικά παραδοσιακά αυθεντικά πολυφωνικά τραγούδια.

Όλοι είδαμε την εγκατάλειψη της περιοχής που εδώ και τριάντα χρόνια η αδιαφορία για τις Ελληνικές περιοχές από το καθεστώς Χότζα συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αν υπάρχει κάποια καλυτέρευση στα Ελληνικά χωριά, αυτό οφείλεται στο πατροπαράδοτο έθιμο της ευεργεσίας των παιδιών της.

Σίγουρα η Ελλάδα πρέπει να σκύψει στα προβλήματα του Ελληνισμού και με την αιγίδα κάποιου διασυνοριακού Ευρωπαϊκού προγράμματος Ελλάδας - Αλβανίας  να λυθούν άμεσα προβλήματα βασικών υποδομών όπως το συγκοινωνιακό δίκτυο.

Εκ της Γραµµατείας