Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το ακριτικό Πωγώνι αφημένο στην τύχη του αργοπεθαίνει!

Τεράστιες οι ευθύνες Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Έκλεισαν όλες σχεδόν οι δημόσιες υπηρεσίες, Αστυνομικοί και Συνοριακοί Σταθμοί, σχολεία, οικοτροφεία κ.α. Τώρα, ο Δήμος δυστυχώς λέει όχι στην ΕΟΖ, αλλά και στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά!..
Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε πολλούς κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής να πει ομόφωνα «ΟΧΙ» στο προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, που προβλέπεται να γίνει στην Κακαβιά, όπως έχει ήδη δηλώσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.
Αρκετοί Πωγωνήσιοι εκφράζουν προβληματισμούς για τους λόγους που ώθησαν το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί αρνητικά, όχι μόνο για το Κέντρο, αλλά και για την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), για την οποία ο Δήμος Πωγωνίου έχει πρωτοπορήσει Πανελλαδικά και έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για εκπόνηση μελέτης!
 
Σκοτάδι απομόνωσης…
Σαφώς και το τι θα γίνει στο τέλος, ειδικά στο θέμα του Κέντρου Κράτησης (μιας και για τις ΕΟΖ η Ε.Ε. μέσω του επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά) αφορά το ίδιο το Υπουργείο, αφού η έκταση στο παλιό ΚΤΕΟ Κακαβιάς είναι του Δημοσίου. Όμως, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται και σκεπάζει με περισσότερο …σκοτάδι απομόνωσης το ακριτικό Πωγώνι, που έχει σχεδόν αποψιλωθεί από τα πάντα.
Πολλές φορές έως τώρα, ο «Π.Λ.» έχει αναφερθεί στο ότι το Πωγώνι είναι σχεδόν μια «έρημη Πολιτεία», αφού έχουν καταργηθεί τα τελευταία 4-5 χρόνια πολλές δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομικοί σταθμοί, τμήματα συνοριακής φύλαξης, σχολεία, οικοτροφεία κ.α., ενώ η ανεργία είναι στα ύψη και οι περισσότεροι νέοι έχουν φύγει, αναζητώντας αλλού την τύχη τους. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το αμφίβολο μέλλον της «Μεταλλουργικής» στο Κεφαλόβρυσο, η οποία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
Η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης, εφόσον γίνει με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις αναμένεται να βοηθήσει την περιοχή, η οποία θα αποκτήσει και πάλι «ζωή», αφού εκ των πραγμάτων θα ενισχυθεί η αστυνομική φύλαξη, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διακίνηση λαθρομεταναστών και κυρίως ναρκωτικών, όπου τώρα εξαιτίας και της ερήμωσης της περιοχής έχει φτάσει στα ύψη τροφοδοτώντας την εγκληματικότητα.
Παράλληλα, θα μπορούσε να τεθεί ειδικός όρος ώστε να προτιμηθούν για δουλειά άτομα από την περιοχή, που τώρα είναι άνεργα, αλλά και η παρουσία του Κέντρου να ενισχύσει σημαντικά και τις επιχειρήσεις του Πωγωνίου.  Τα τρόφιμα και τα άλλα υλικά για τη λειτουργία του Κέντρου, για παράδειγμα, θα πρέπει να προέρχονται από καταστήματα της περιοχής, ώστε να τονωθεί κάπως η οικονομία και να μην κλείσουν, αφού τώρα τα περισσότερα μαγαζιά είναι στα όρια του λουκέτου.
Η ενημέρωση
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης επικαλέστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο την έλλειψη ενημέρωσης από την Πολιτεία και ειδικότερα από τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Δένδια για το θέμα του Κέντρου. Κάτι, που είχε τονίσει και στον «Π.Λ.», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, προ ημερών. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Θέλαμε να μας είχαν ενημερώσει επίσημα, ώστε να το κουβεντιάζαμε. Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αντιδράσεις από τους κατοίκους, γιατί δεν είχαμε και καμία ενημέρωση».
Σαφώς και έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για το έλλειμμα ενημέρωσης, όμως ο δήμαρχος, ως έμπειρος πολιτικός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι Υπουργοί και Κυβερνήσεις έρχονται παρέρχονται, αλλά το Κέντρο στην Κακαβιά θα μείνει και θα δίνει κάποια ζωή στο ερημωμένο Πωγώνι, την ώρα που άλλο τίποτε δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αφού και η ΕΟΖ, προς το παρόν πάει στις καλένδες.
Αν δεν τους ρώτησε και δεν τους ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας να τον καταγγείλουν δημόσια ότι αγνοεί τους φορείς και την τοπική κοινωνία του Πωγωνίου και να ζητήσουν άμεση παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, γιατί η έλλειψη ενημέρωσης και μόνο δεν είναι πειστική σαν επιχείρημα. Γιατί, το «γινάτι βγάζει μάτι» λένε στο Πωγώνι, το οποίο με αυτή τη στάση των αυτοδιοικητικών του, μόνο ζημιωμένο θα βγει. Καλό είναι λοιπόν να ξανασκεφτούν και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, επιδιώκοντας άμεσα την ίδρυση του Κέντρου. Ας αγνοήσουν τις «σειρήνες» που πάντα λένε «όχι σ’ όλα», δηλαδή να μην γίνει πουθενά τίποτε!..
Η αντιπολίτευση…
Από την πλευρά της, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, του Γιάννη Ντόντη, με αφορμή τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Καψάλη, που είχαν σαν θέμα του Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά, αναφέρει πως «το Κέντρο δεν είναι πρωτοβουλία  ανάπτυξης  αλλά επιβολή ειλημμένης απόφασης άλλων για το κοινό μας σπίτι του Πωγωνίου».
Και συνεχίζει: «Ας μας μιλήσουν οι Κυβερνώντες για τις Υπηρεσίες που καταργούν, για τις Υπηρεσίες που αποψιλώνουν, για την ανασφάλεια που ζούμε καθημερινά, για το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, για την έλλειψη συγκοινωνιών στα χωριά μας, για την μείωση των πόρων στην Αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές υπηρεσίες που αφήνουν στην τύχη τους, για την ανεργία που μαστίζει το Πωγώνι μας και αυτά τα ζητήματα ευχαρίστως να τα συζητήσουμε και να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο».

 ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr