Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πλαφόν στα 125.000 ευρώ για τα υπό ρύθμιση δάνεια ζητά η τρόικα

Πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου ποσού των ενυπόθηκων δανείων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο προτείνεται να είναι ίσο με το πενταπλάσιο του οικογενειακού εισοδήματος κάθε δικαιούχου, προβλέπει το σχέδιο που σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το εισοδηματικό κριτήριο παραμένει στα επίπεδα των 25.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35% αθροιστικά τα τρία τελευταία χρόνια. Έτσι, η τρόικα προτείνει το πλαφόν στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου να είναι τα 125.000 ευρώ, επικαλούμενη έναν πολλαπλασιαστή που εφαρμόζεται παγκοσμίως.
Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως επιμένει προς την κατεύθυνση το πλαφόν να είναι υψηλότερο. Η τρόικα επίσης θέλει η επανεξέταση του κάθε δανειολήπτη που θα υπαχθεί στις διατάξεις του νομοσχεδίου να γίνεται ανά εξάμηνο, όταν η αρχική ρύθμιση του ΥΠΑΝ μιλούσε για αξιολόγηση κάθε δύο χρόνια. Έπειτα από τις διαπραγματεύσεις, διαφαίνεται συμβιβασμός στον ένα χρόνο.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει όριο τα 300.000 ευρώ όσον αφορά το ύψος της ανώτατης περιουσίας του οφειλέτη τόσο από ακίνητα όσο και από κινητές αξίες (δηλαδή καταθέσεις, μετοχές κ.λπ.), για να μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Η τρόικα όμως θέλει είτε να υπάρξει αναλυτικός προσδιορισμός για το τι αφορούν αυτά τα 300.000 ευρώ είτε ο πήχης να κατέβει.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει σταθερό επιτόκιο 1,5%. Η τρόικα ωστόσο αντιτείνει αυτό να ακολουθεί τη διακύμανση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΗΓΗ: www.in.gr