Α. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
1) Είμαστε ενάντια στην εδαφική διάθεση των απορριμμάτων και υπολειμμάτων, κι (προφανώς) είμαστε υπέρ της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών του διαχωρισμού στην πηγή της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και της κομποστοποίησης. Ο επίτροπος περιβάλλοντος της Ε.Ε. σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα ανέφερε ότι Χ.Υ.Τ.Α. και Χ.Υ.Τ.Υ. πρέπει να επιλέγονται «σε έσχατη περίπτωση». Η (χώρα μας αντίθετα επιμένει…Ελληνικά, ώστε δια της πλαγίας και δημιουργώντας «κοινωνικά αδιέξοδα», η κυβέρνηση να δώσει τη λύση» τελικά δια της πυρόλυσης, που ουσιαστικά είναι κατάθεση ομολογίας για την πλήρη αδιαφορία του κράτους για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών και την διαλογή στην πηγή που μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε μηδενικά σκουπίδια εντός δεκαετίας, στόχος ορατός ήδη σε άλλες πόλεις της Ε.Ε..!
2) Σε καμία σχεδόν από τις χωροθετήσεις στην επικράτεια δεν έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις των κατοίκων (ενίοτε έχουν πάρει την δικαστική οδό, άλλοτε έχουν δημιουργήσει...εμπόλεμες ζώνες). Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η πολιτεία αδυνατεί να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα του εγχειρήματος και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει όλους όσους -όντας ψηλά ιστάμενοι-κόπτονται περί της «αναγκαιότητας» των χωροθετήσεων, περί... αδιαμφισβήτητης (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) «επιστημονικότητας» των μελετών, περί «κεντροβαρικότητας"» των κριτηρίων (συνήθως οικονομικών) και άλλα επιστημονικοφανή.
Β. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
(σε σχέση με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση ορεινής περιοχής Τσούκας)
(1) Βρίσκεται μόλις 1-2 χλμ. από τον «ζωντανό» οικισμό της Κοσμηράς χώρος -όπου υπάρχει ορατή η προοπτική οικιστικής εξάπλωσης της πόλης των Ιωαννίνων.
(2) Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3,3-4,4 χλμ. από τον «κορεσμένο» περιβαλλοντικά Χ.Α.Δ.Α. της Δουρούτης που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διάθεση των υπολειμμάτων θα είναι και πάλι εδαφική (μάλιστα με υψηλότερο τοξικό φορτίο) επιβαρύνει το ήδη υπερφορτωμένο μικροκλίμα της περιοχής και γιατί όχι το έδαφος ή τον υδροφόρο ορίζοντα ειδικά οι θέσεις Τσούκα 1,2 που γειτνιάζουν με παραγωγικές γεωτρήσεις μεγάλης παροχής, ιδιοκτησίες του Δήμου Ιωαννίνων με προοπτική κάλυψης αναγκών ύδρευσης του ΣΥΔΚΛΙ.
Μάλιστα και οι τρεις προτεινόμενες περιοχές έχουν γεωλογικό υπόβαθρο ασβεστόλιθο ο οποίος είναι διαπερατός από το νερό.
Ιδιαίτερα στην θέση Τσούκα 3, η στρωμάτωση των πλακών είναι κάθετη σε σχέση με το έδαφος.
(3) Οι προτεινόμενες θέσεις Τσούκα 1,2,3 χωροθετούνται επάνω σε καταγεγραμμένο σεισμικό επίκεντρο από το οποίο διέρχονται τρία διαμήκη ρήγματα με κατεύθυνση Βορειοδυτική - Νοτιοανατολική.
(4) Όντας στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Ιωαννιτών διαφαίνεται ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή επιδιώκει ν' αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο προς την κοιλάδα της Δωδώνης με τη θέση Τσούκα 3, σε απόσταση πλέον εγγύτερη προς τις αρχαιότητες της Δωδώνης από τον προηγούμενο απορριφθέντα Χ.Υ.Τ.Α. Τσιμπουριού(!), (κατεβαίνουμε δηλαδή κάτω από τα 4 χιλιόμετρα)... Η προηγούμενη χωροθέτηση απορρίφθηκε παταγωδώς καθότι ξεσήκωσε παγκόσμιες αντιδράσεις για την προσβολή της έννοιας του τοπίου της Δωδώνης.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν για την προστασία της κοιλάδας ουκ ολίγες φορές, με επερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και δημοσιεύματα στον ξένο τύπο. Λυπούμαστε που θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε και ειλικρινά απορούμε γιατί τέτοια εμμονή; Γιατί τέτοια άρνηση εκ μέρους των σχεδιαστών να λάβουν επιτέλους υπόψιν τους αυτό το δεδομένο! Μοιάζουν σαν να επανέρχονται με ανεξήγητη επιμονή - και δια της πλαγίας οδού - σε μια θέση που έχει απορριφθεί για συγκεκριμένους λόγους, με πρακτικές και «εν κρύπτω» μεθοδεύσεις που θυμίζουν την περίοδο Πανοζάχου! Αν μη τι άλλο πρόκειται για προσβολή των κοινωνικών κατακτήσεων και απροκάλυπτο εμπαιγμό των πολιτικών δυνάμεων που συνέβαλαν σ' αυτές, η αντανάκλαση μιας πρωτοφανούς υποκρισίας από την πολιτεία απέναντι σε αξίες και πολιτισμικά αγαθά...
(5) Είναι τουλάχιστον ύποπτο να κατασκευαστεί η μονάδα Α.Σ.Α. σε υψόμετρο 1000 μέτρων! Επιπλέον είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο να ανεβαίνουν τα απορριμματοφόρα σε τέτοια ύψη! Γιατί θα πρέπει ο Χ.Υ.Τ.Υ. ή ο Α.Σ.Α. «να πάρει τα όρη και τα βουνά» σύμφωνα με την προκαταρκτική τεχνική έκθεση, αφού είναι τόσο ασφαλής όσο διατείνονται οι μελετητές; Για να προκαλέσουν αυτή τη χαώδη όχληση διερχόμενοι από την Κοσμηρά μ' έναν ανεπαρκή χωματόδρομο προβληματικής διατομής και κλίσης εδάφους;
(6) Σ' αυτόν τον ορεινό όγκο και μάλιστα από το διάσελο στην θέση Τσούκα 3 περνάει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, το αρχαίο μονοπάτι Ιωαννίνων - Παραμυθιάς, το οποίο έχει εκτός της απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, ιδιαίτερη ιστορική και λαογραφική αξία: από το σημείο αυτό περνούσαν εδώ και αιώνες, αλλά και πρόσφατα, οι περισσότεροι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας προς την Πίνδο, ενώ κατά την περίοδο του Αλή Πασά, το πέρασμα αυτό θεωρούνταν στρατηγικό σημείο νια τους οπλαρχηγούς του Σουλίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο διάσελο αυτό υπάρχουν μη καταγραμμένες αρχαιότητες οι οποίες θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν.
(7) Στο ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία (θέση Τσούκα 1, 2), υπάρχουν δεκάδες άγρια άλογα (τα οποία ίσως ξεπερνούν τα 50!), ένα μοναδικό κεφάλαιο για την ανθρωπογενη Βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής που θα πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως ένα αναπόσπαστο μέρος του μοναδικού αγροτικού τοπίου Κόντσικας-Μαρμάρων-Κοσμηράς το οποίο σε συνδυασμό με την κοιλάδα της Δωδώνης και τους ιστορικούς δρόμους της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, αποτελεί αναπόσπαστο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτισμικής ιστορίας της Ηπείρου στο σύνολο της, βρισκόμενο μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων που απαξιώθηκαν από την άναρχη δόμηση, προϊόν λανθασμένων πολιτικών επιλογών και απόρροια μικροπολιτικών κομματικών συμφερόντων, που είχαν ως αποτέλεσμα την παντελή απουσία χωροταξίας και οδήγησαν στην πλήρη αλλοίωση και απαξίωση του αγροτικού χαρακτήρα τους.
Συνοψίζοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε πρόταση για χωροθέτηση σε μία από τις τρεις παραπάνω θέσεις θα μας Βρει σφόδρα αντίθετους και θα πρέπει εκ προοιμίου, κατά την άποψη μας, να απορριφθούν εάν θέλουμε επιτέλους να κάνουμε τα λόγια πράξη και την θέληση έργο. Προσκαλούμε τέλος τους δημοτικούς άρχοντες, που εκλέχθηκαν μάλιστα με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων, να επισκεφθούν τον χώρο για να έχουν ιδία αντίληψη των προαναφερθέντων και να ξεφύγουν από την εικονική αναπαράσταση της πραγματικότητας μέσω της χαρτογραφικής «επιστημονικής» απεικόνισης.
Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου