Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Επίσκεψη του Γιάννη Στέφου στην Δομή Προσφύγων «Αγία Ελένη»

Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος επισκέφτηκε την Δομή Στέγασης Προσφύγων Παιδόπολη Αγία Ελένη, όπου συναντήθηκε με τον υπεύθυνο της ΜΚΟ Intersos, που έχει αναλάβει την Αγία Ελένη, κ. Γιώργο Γιοβανούδη.
Η δομή συμπληρώνει τους πέντε περίπου μήνες λειτουργίας και με την επίσκεψή του ο κ. Στέφος ενημερώθηκε και είχε άμεση εμπειρία των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.
Στη συνάντηση ο κ. Γιοβανούδης ενημέρωσε το βουλευτή για τα τωρινά δεδομένα της δομής.
Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 264 άτομα, από τα οποία τα 80 είναι παιδιά ηλικίας 6-15 ετών. Πρόκειται για μια υποδειγματική δομή, όπου στους πρόσφυγες παρέχεται ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της πόλης και ειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, ενώ υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων και την ΕΠΡΟΨΥΗ.
Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εκπαίδευσης όλων των παιδιών της δομής και ενημερώθηκε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία από το Υπουργείο Παιδείας για την τοποθέτηση Συντονιστών Εκπαίδευσης στις δομές προσφύγων. Τα παιδιά που διαμένουν με τις οικογένειές τους σε διαμερίσματα  και φοίτησαν και πέρυσι στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων), οι οποίες λειτούργησαν πανελλαδικά, θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής, που θα λειτουργήσουν στην πρωινή βάρδια σχολικών μονάδων.


 Επίσης, τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή «Αγία Ελένη» πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε απογευματινές τάξεις υποδοχής, για τις οποίες θα γίνουν οι αντίστοιχες προσλήψεις αναπληρωτών μέσα στον Οκτώβριο. Τέλος, τα νηπιαγωγεία των ΔΥΕΠ θα λειτουργούν εντός των κέντρων φιλοξενίας.

Κλείνοντας τη  συνάντηση ο κ. Στέφος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο λειτουργίας και για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων της δομής. Τόνισε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που δείχνει η τοπική κοινωνία προς τους πρόσφυγες και την ανάγκη να εξευρεθούν σύντομα μόνιμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.